Bitcoinhandelsplatsen Mt. Gox har släckts ner

publicerad 25 februari 2014

Världens största handelsplats för Bitcoins, den Tokyo-baserade Mt. Gox, har för tillfället släckts ner. Nu oroar sig många handlare över vad som händer med de Bitcoins som Mt. Gox frusit inne.

Efter det att webbsidan stängdes ner på tisdagen tog Mt. Gox också bort sitt Twitterkonto. Samtidigt har handelsplatsens vd Mark Karpeles avgått från sin post. Rykten gör även gällande att Mt. Gox är på väg mot konkurs.

“I ljuset av de senaste nyheterna om Mt Gox verksamhet och marknaden beslutades det att alla transaktioner stängs ner för att skydda platsen och våra användare. Vi kommer iaktta situationen och vi agerar därefter”, lyder meddelandet som är på startsidan på MtGox.com.

Det handlar om 744 000 Bitcoins, eller sex procent av den totala mängden Bitcoins som finns i omlopp för tillfället, som förmodligen har stulits från Mt. Gox. Summan motsvarar över 2,5 miljarder kronor.

Enligt ett internt dokument som läckt ut har stölden pågått under flera år utan att handelsplatsen märkt det, skriver den brittiska dagstidningen The Guardian.

Skarp kritik riktas nu mot Mt. Gox från flera andra etablerade Bitcoinhandelsplatser. I ett gemensamt uttalande fördömer man Mt. Gox för att “tragiskt har brutit användarnas förtroende”. Man klargör dessutom att det som nu hänt inte på något sätt avspeglar Bitcoin som digital valuta.

Dock har kollapsen fått konsekvenser. På flera börser tappade Bitcoin i värde med i snitt en femtedel de senaste 24 timmarna. I November värderades Bitcoin till över 1 000 dollar på (den för tillfället nedsläckta) handelsplatsen Mt. Gox.

 

 

Läs även:
Lew och Dimon till attack mot Bitcoin
Bitcoin når magisk gräns
Bitcoinautomat till Sverige
Tyskland erkänner Bitcoin
Vad är Bitcoin för någonting?
Flera anonymiseringstjänster accepterar nu Bitcoin

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!