Vad är Bitcoin för någonting?

Intresset för den alternativa internetvalutan Bitcoin bara ökar och ökar. Men många vet inte vad Bitcoin är för någonting, eller hur det fungerar. Läs Nya Dagbladets guide om den integritetsvänliga valutan.

publicerad 28 juli 2013

Året är 2009 och personen bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto förverkligar idén att skapa ett digitalt alternativ till traditionella valutor – en valuta som var fri från påtryckningar från centralbanker.

Bitcoins skapas inte genom att till exempel Riksbanken trycker upp pengar. Istället görs det i förutbestämd takt i ett så kallat P2P-nätverkMängden bitcoins som finns i omlopp ökar snabbt i början, men avtar allt eftersom det till slut stannar på cirka 21 miljoner.

Bitcoin ska således inte räknas som en fysisk valuta, utan pengarna finns som mjukvara. Pengarna överförs på samma sätt som vid fildelning, via peer-to-peer. Bitcoin förlitar sig på kryptografi. Därför kan endast ägarna spendera bitcoins samt bara en gång av nämnda ägare.

bitcoin
Bitcoin kan förändra maktbalansen avseende vem som kontrollerar vår pengar och våra transaktioner. Foto: Flickr/zcopyley/CC BY-SA 2.0

En sak som Bitcoin symboliserar är anonymt ägande, fritt från statens insyn. Således kan man utföra anonyma överföringar. Genom avsaknaden av central administrering och utebliven risk för förfalskning kan bitcoinvärdet inte manipuleras för att inducera inflation.

Så kommer du igång – skaffa en plånbok
För att komma igång och börja använda Bitcoins krävs två saker. För det första måste du ha någonstans att lagra dina Bitcoins och för det andra måste du få tag i några. Vi kommer att börja med det första. Det finns två huvudsakliga sätt att förvara dina Bitcoins:

  1. Du lagrar dem på din egen dator, på ett USB-minne eller t.o.m. på ett utskrivet papper (ja det går!). Alltså, du ansvarar helt och hållet själv för dina Bitcoins. Om din dator kraschar, om du tappar bort USB-minnet eller pappret brinner upp så är pengarna borta. Om du råkar ut för ett virus/malware etc. finns också risk för att någon stjäl din fil och därmed dina pengar. Det går att skydda sig mot detta genom att kryptera och säkerhetskopiera sina filer men det gäller att man vet vad man pysslar med.
  2. Du lagrar dem i en online-plånbok. Väljer du det här alternativet så använder du en tjänst som någon tillhandahåller och slipper själv oroa dig för datorkrascher, trasiga USB-minnen eller eget slarv. Du kan också enkelt komma åt dina pengar från vilken dator som helst. Detta är förstås under förutsättning att du litar på den som tillhandahåller tjänsten, precis som du litar på att Google inte sprider dina mejl till vem som helst eller att banken inte slarvar bort dina pengar.

 

Kan jag köpa eller växla till Bitcoin för mina vanliga pengar?
Det finns några enkla och snabba sätt att köpa Bitcoins i Sverige, men alla är förenade med ganska höga avgifter. Precis som med vanliga banker krävs det att du själv litar på tjänsten.

Den största och äldsta växlingssajten heter Mt.Gox. och kan i sammanahanget ses som ett ganska tryggt ställe att köpa sina Bitcoins på. Det går att skicka pengar till Mt.Gox med en avgiftsfri banköverföring (s.k. SEPA) vilket inte är några problem i de flesta svenska internetbanker. Välj helt enkelt att göra en utlandsbetalning och se till att du väljer alternativet SEPA samt att överföringen ska göras som Euro. Det kan hända att den mottagande banken tar en liten avgift, detta har ändrats några gånger så kolla gärna vad som står på Mt.Gox. just nu.

btcx.se kan du köpa bitcoins genom överföring till svenskt bankkonto. Avgiften är ca 10% med med 2 till 4 procents rabatt för registrerade användare och dina bitcoins skickas inom 24 timmar. Sajten drivs av företaget Goobit.

Det finns dagsläget många växlingssajter att väja bland.

Tjäna Bitcoins genom att bygga upp den digitala valutan
Genererande av Bitcoins, så kallad mining kan ske genom att tillhandahålla din dators grafikkorts beräkningskraft. Sedan skapar du ett konto hos någon så kallad miningpool. Du behöver även sätta upp en plånbok på någon av poolsidorna på Internet.

Avslutningsvis installerar du en miner.  Det här är det enda sättet att skapa pengar i Bitcoin-nätverket fram tills att taket är nått på 21 miljoner Bitcoins. Lönsamheten att delta i uppbyggnaden avtar successivt, men själva värdet på valutan har stigit kraftigt ända sedan den lanserades.

Den ej framträdda grundaren Satoshi Nakamoto beskriver i dokumentet Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System hur Bitcoin skiljer sig från traditionell bankverksamhet.

”Den traditionella bankverksamhetsmodellen ger viss sekretess genom att begränsa tillgången till information till berörda och betrodd tredje part. Nödvändigheten att meddela alla transaktioner offentligt utesluter denna metod, men integriteten kan beskyddas genom att flytta informationsflödet till en annan plats, genom att hålla offentliga nycklar anonyma.”

Även om den nya valutan Bitcoin i dagsläget kan upplevas svårfattlig och krånglig att använda till en början kommer sannolikt användarvänligheten öka i takt med den stora ökning av antalet användare av valutan och antalet företag som accepterar Bitcoin som betalning.

Se debatten om Bitcoins för- och nackdelar i RT:s Crosstalk om den nya valutan med experter på området:

Se även:
Flera anonymiseringstjänster accepterar nu Bitcoin
Bitcoin.se – en svensk sajt om Bitcoin

Aktuell statistik för Bitcoin vid publiceringsdatumet 130729:

Växelkurs: 1 BTC = 649.330 SEK

Bitcoins i cirkulation: 11 476 150

Transaktioner/dygn: 40 834

Hash rate: 256 376 Ghash/s

Källa: Bitcoin.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!