Beställningarna på ryska vaccinet: En miljard doser

publicerad 12 augusti 2020
- av Markus Andersson
Ryssland har fått beställningar på en miljard vaccindoser.

Den ryske presidenten Vladimir Putin bekräftade nyligen att landet har tagit fram och godkänt det så kallade Sputnik V-vaccinet mot coronaviruset. Enligt uppgift ska man redan ha fått beställningar på över en miljard doser från ett 20-tal länder.

Putin hävdar att Sputnik V är helt säkert och att en av hans egna döttrar har testat det som en frivillig försökskanin och mått utmärkt efteråt.

– Jag vet att det fungerar ganska effektivt, formar ett starkt immunförsvar och, jag repeterar, det har klarat alla nödvändiga kontroller, förklarade Putin under ett regeringsmöte enligt Reuters.


Annonser:


Det ryska företaget Sistema förväntas i slutet på året påbörja full massproduktion av vaccinet, som består av två doser av olika serotyper av ett mänskligt adenovirus. Dessa båda doser innehåller en S-antigen av det nya coronaviruset och som ska ta sig in i de mänskliga cellerna och skapa en reaktion i immunförsvaret.

Ryska myndigheter hoppas att vaccinet kan ge Ryssland en ekonomisk skjuts man är i behov av efter att ekonomin drabbats hårt under coronakrisen. Utländska nationer har redan beställt över en miljard doser av vaccinet som förmodligen även kommer att produceras i Brasilien.

De kliniska testerna av vaccinet förväntas påbörjas snart i Förenade Arabemiraten och Filippinerna. Det sistnämnda landets president Rodrigo Duterte har gått ut och sagt att han personligen är beredd att delta i testerna.

Rysslands agerande får som väntat kritik från Väst angående hur säkert vaccinet egentligen är och om den huruvida den snabba utvecklingen av vaccinet i första hand är ett utslag av en slags kapplöpning där Ryssland vill vinna över Kina och USA/Europa.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.