Ekonomi

Beställningarna på ryska vaccinet: En miljard doser

Ryssland har fått beställningar på en miljard vaccindoser.

Den ryske presidenten Vladimir Putin bekräftade nyligen att landet har tagit fram och godkänt det så kallade Sputnik V-vaccinet mot coronaviruset. Enligt uppgift ska man redan ha fått beställningar på över en miljard doser från ett 20-tal länder.

Putin hävdar att Sputnik V är helt säkert och att en av hans egna döttrar har testat det som en frivillig försökskanin och mått utmärkt efteråt.
– Jag vet att det fungerar ganska effektivt, formar ett starkt immunförsvar och, jag repeterar, det har klarat alla nödvändiga kontroller, förklarade Putin under ett regeringsmöte enligt Reuters.

Det ryska företaget Sistema förväntas i slutet på året påbörja full massproduktion av vaccinet, som består av två doser av olika serotyper av ett mänskligt adenovirus. Dessa båda doser innehåller en S-antigen av det nya coronaviruset och som ska ta sig in i de mänskliga cellerna och skapa en reaktion i immunförsvaret.

Ryska myndigheter hoppas att vaccinet kan ge Ryssland en ekonomisk skjuts man är i behov av efter att ekonomin drabbats hårt under coronakrisen. Utländska nationer har redan beställt över en miljard doser av vaccinet som förmodligen även kommer att produceras i Brasilien.

De kliniska testerna av vaccinet förväntas påbörjas snart i Förenade Arabemiraten och Filippinerna. Det sistnämnda landets president Rodrigo Duterte har gått ut och sagt att han personligen är beredd att delta i testerna.

Rysslands agerande får som väntat kritik från Väst angående hur säkert vaccinet egentligen är och om den huruvida den snabba utvecklingen av vaccinet i första hand är ett utslag av en slags kapplöpning där Ryssland vill vinna över Kina och USA/Europa.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!