Argentina öppnar för avtal i Bitcoin

publicerad 3 januari 2024
- av Redaktionen
Argentina vill normalisera användandet av Bitcoin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett uttalande som beskrivs som banbrytande har Argentinas utrikesminister, Diana Mondino, bekräftat landets inställning till att tillåta användandet av Bitcoin för avtalsöverenskommelser.

Ministerns tillkännagivande går i linje med regeringens ambition att acceptera och formalisera kontrakt denominerade i Bitcoin, vilket ses som ett avgörande ögonblick för juridiskt erkännande av BTC inom Argentina.

” … och även alla andra krypto- och / eller arter som kilo stut eller liter mjölk. Artikel 766. – Gäldenärens skyldighet. Gäldenären måste leverera motsvarande belopp i den angivna valutan, oavsett om valutan är lagligt betalningsmedel i republiken eller inte”, fortsatte Mondino.

Detta tillkännagivande kommer en månad efter att president Javier Milei, som tidigare har stått för mycket positiva kommentarer om Bitcoin, vann Argentinas presidentkandidatur.

Milei har tidigare sagt att ”Centralbanken är en bluff, en mekanism genom vilken politiker lurar det goda folket med inflationsskatt”, och att Bitcoin “representerar återlämnandet av pengar till sin ursprungliga skapare, den privata sektorn” samt att “det förhindrar politiker från att råna dig genom inflation”.

Fler kan följa efter

Ministerns utspel understryker ytterligare Argentinas ansträngningar att utnyttja potentialen i Bitcoin för att stimulera ekonomisk tillväxt och innovation. Genom att acceptera Bitcoin som en giltig form av avtal, vill regeringen främja en miljö som bidrar till investeringar och affärsutveckling inom landet, rapporterar Bitcoin Magazine.

Medan praktiska detaljer kring genomförandet fortfarande är oklara, bedöms Mondinos uttalande som ett avgörande steg framåt för att legitimera Bitcoin som ett erkänt sätt att genomföra formella avtal inom Argentina. Åtgärden tros också fungera som en katalysator och uppmuntra andra nationer att överväga liknande initiativ för att integrera Bitcoin i sina ekonomier och rättsliga ramar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!