En ny typ av ätbar skyddsfilm som ska ersätta plast för grönsaker har testats i svenska butiker med varierande resultat. Nu ska projektet utvärderas för att avgöra om konceptet får en plats i livsmedelshandeln.
Skyddsfilmen är gjord på havreolja och rapsolja som sedan sprayas på grönsaken eller frukten, där den bildar en skyddande hinna. Skyddsfilmen är väldigt tunn och är endast 10–15 mikrometer tjock, samt doft- och smakfri – men den är fullt ätbar och tanken är också att den ska ätas.
Det är det svenska startupföretaget Saveggy som tagit fram den ätbara skyddsfilmen tillsammans med forskare vid Lunds universitet. Under oktober fick cirka 700 Ica-butiker i södra och västra Sverige möjlighet att sälja gurkan i ett pilotprojekt.
Projektet ska nu utvärderas, men redan nu har man fått en hel del reaktioner på den naturliga skyddsfilmen. Många svenskar gillar att man minskar användningen av plast och att skyddsfilmen är miljövänlig, andra är dock mer skeptiska. Att skyddsfilmen ska ätas är inte alltid populärt och många frågar sig vad det egentligen innehåller.
— Att vi nu har kommit ut på bredare front gör att fler får möjlighet att testa gurkan och bilda sig en egen uppfattning. Vi välkomnar diskussionen och har stor respekt för att alla inte omfamnar något nytt direkt. I sociala kanaler ser vi ibland spekulationer som inte alltid bygger på fakta. Många har också hört av sig för att få veta mer, vilket vi ser som något positivt, säger Martin Alexandersson, vd på Saveggy, till Land.se.
På Ica kommer man nu att utvärdera pilotprojektet och gurkorna kommer inte att säljas längre, men man vittnar däremot om att det funnits en hel del positiva reaktioner.
— Vi analyserar nu resultaten från piloten för att därefter fatta beslut om nästa steg. Vi ser dock flera positiva indikationer både från många av de handlare som testat och även konsumenterna, säger Maria Gustavsson, som är innovationschef på Ica.









