Mycket av maten som äts håller efter sitt bäst före-datum. Däremot bör man vara mer försiktig med att spara vissa livsmedel för länge.
I Sverige används två hållbarhetsmärkningar för livsmedel: ”bäst före” för att visa när kvaliteten kan börja försämras, och ”sista förbrukningsdag” för produkter som snabbt blir osäkra att äta. Den senare märkningen är ovanlig och gäller främst känsliga livsmedel. Öppnade förpackningar håller ofta kortare tid, men kan variera.
Frysta och torkade livsmedel håller ofta längre än sina bäst före-datum. Även färska produkter som ägg, mjölk och smör står sig längre än vad som anges på förpackningen.
Konsumenter uppmanas ofta att inte vara alltför strikta med att slänga mat som nått sitt bäst före-datum, detta för att minska matsvinnet. Under 2023 slängde varje svensk i genomsnitt 16 kilo mat som matsvinn, enligt Avfall Sverige.
Trots uppmaningar finns det dock undantag där man i vissa fall bör vara mer noggrannare med att slänga maten när den nått sitt sista datum, skriver Land.se.
Sill och gravad lax
Gravad och rökt fisk kan innehålla listeriabakterier, som kan vara farliga för småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Eftersom bakterien inte märks genom lukt eller utseende är det viktigt att följa sista förbrukningsdatum. Öppnade förpackningar bör konsumeras inom kort.
Strömming, sill, tonfisk, makrill och ansjovis innehåller en hel del av aminosyran histidin. Denna aminosyra omvandlas senare till histamin när vissa bakteriearter frodas när fisken förvarats för varmt, under några timmar. Det kan orsaka histaminförgiftning, vilket kan ge symptom som exempelvis utslag, diarré, illamående och hjärtklappning.
Bröd
Ett säkert sätt att veta när brödet ska slängas är när man ser en mögelfläck. Till skillnad från ost, där det är okej att skära bort möglet och sedan äta, är det inte bra när det gäller bröd. Det synliga möglet är troligen bara en del av det, resten av mögelsvampen består av långa osynliga trådar som kan finnas i hela brödskivan.
Kött och fågel
Vanligen har kött, fågel och skaldjur en märkning med sista förbrukningsdag, vilket innebär att det kan vara hälsofarligt att äta efter. Däremot kan man frysa in innan sista dagen om man inte hinner äta upp det, sedan kan det hålla i frysen en längre tid – beroende på typ av kött.
Särskilt malet kött, som köttfärs, är känsligt för att få bakterier. Ofta är det nedbrytningsbakterier som gör att färsen kan lukta och smaka illa, det är sällan risk för sjukdomssmitta men gör färsen oätlig.
Yoghurt och färskost
Ofta håller yoghurt, färskost och creme fraiche efter sitt bäst före-datum, men ser man minsta mögelbildning bör man slänga. Eftersom produkterna innehåller mycket vatten finns risk att mögelgifter sprids i hela livsmedlet.