Facebook investerar i åsiktsrapporteringssystem

publicerad 21 januari 2016
- av Markus Andersson
Sheryl Sandberg, Facebooks operativa chef, lanserar nu de nya kartläggningsmetoderna

Olagligheter har alltid varit otillåtet på Facebook. Men sen finns det åsikter som klassas som “hat och intolerans”. Nu ska Facebook ta tag i hårdhandskarna mot avvikande åsikter och bygger ett system där du kan rapportera vänner vars åsikter avviker för mycket.

Facebooks operativa chef, Sheryl Sandberg, presenterade under gårdagen företagets nya strategi på World Economic Forum i Davos. Man har i veckan lanserat ett nytt projekt som man kallar Initiative for civil courage online (initiativ för civilkurage online).

Från vänster, Sasha Havlicek, Gerd Billen, Sheryl Sandberg, Peter Neumann, Anetta Kahane vid lanseringen av initiativet under World Economic Forum
Från vänster, Sasha Havlicek, Gerd Billen, Sheryl Sandberg, Peter Neumann, Anetta Kahane vid lanseringen av initiativet under World Economic Forum

Det talas mycket om att stoppa IS och terrorism på det sociala mediet. Men bakom den nya satsningen döljer sig också andra motiv. Det är främst protesterna mot den stora invandringen och flyktingströmmarna till Europa som blossat upp i de sociala mediet och som gör att företaget nu tänker vidta åtgärder. Insatsen kommer särskilt att rikta sig mot Tyskland där protesterna varit som allra starkast, enligt Reuters.

– Hate speech has no place in our society — not even on the internet, sade Sandberg i samband med den nya satsningen.

Angela Merkel och den tyska regeringen är en av de parter som pressat Facebook på att ta tag i “hatet och uppmaningarna till våld”.

Rena olagligheter har dock alltid varit förbjudet att skriva och raderas av Facebooks anställda så snart något upptäcks. Företaget ska nu rikta in sig på att upptäcka användare som gör “främlingsfientliga inlägg”, enligt brittiska The Independent. Man har nu anlitat medieföretaget Bertelsmann för att städa upp och bevaka flöden på den tyska delen av plattformen.

Företaget har också avsatt en miljon euro som ska kunna tilldelas “ideella organisationer” som hjälper till med arbetet.

Bygger åsiktsrapporteringssystem

Men den riktigt stora åtgärden är inte lanserad ännu. Facebook bygger på ett rapporteringssystem som låter användare varna företaget om vännernas åsikter börjar avvika för mycket. Då ska du kunna flagga att de ligger i “riskzonen för att radikaliseras”, enligt IDG.

Det är fortfarande oklart vad definitionen av “näthat” är och vems inlägg som ska raderas och om det ska avgöras av en robot eller efter mänsklig bedömning.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!