Världens äldsta yxa funnen

publicerad 22 juni 2016
Kimberley är en region i Australien där yxfragmentet hittades

Australiensiska forskare har funnit fragment av en yxa, den äldsta som hittills har hittats, i Kimberly-regionen i Australien.

Det är en bit basalt som polerats med en annan sten för att slätas till och få en egg. Fragmentet är stort som en tumnagel och dateras till en stenåldersperiod för mellan 45 000 och 49 000 år sedan – över 10 000 år tidigare än någon tidigare funnen yxa av denna typ.

Det är strax efter att människor först anlänt på kontinenten, och innebär enligt studiens huvudförfattare, Peter Hiscock vid Sydney University, att de tidiga australiensarna låg i framkanten när det gällde teknologisk innovation.

– Eftersom vi inte känner till några yxor i sydöstra Asien under istiden, visar det här fyndet att människorna som anlände till Australien började experimentera med ny teknik, och uppfinna metoder att ta till vara de resurser de hittade i det australienska landskapet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.