Välbevarad mammutunge funnen i Kanada

publicerad 5 juli 2022
- av Sofie Persson
Mammutungen hittades i Yukon, Kanada.

En nästan perfekt bevarad mammutunge har hittats i Kanada. Ungen beskrivs som ”den mest kompletta mumifierade mammuten som återfunnits i Nordamerika” och har fått namnet ”Nun cho ga”.

I Kanada har man påträffat en nästan helt intakt mumifierad unge av en ullhårig mammut. Ungen beräknas vara cirka 30 000 år gammal och är ungefär 1,4 meter lång samt har det mesta av sitt hår och hud kvar. Den beskrivs som ”den mest kompletta mumifierade mammuten som återfunnits i Nordamerika”, rapporterar Live Science.

Ungen hittades i Eureka Creek, på Tr’ondëk Hwëch’in First Nations land i Yukon och har därför fått namnet ”Nun cho ga” som betyder ”stor djurunge” på Hän-språket i Alaska. Analyser tyder på att ungen var en hona och ungefär en månad vid dödstillfället.

Det var gruvarbetare som arbetade vid en bäck i Klondike-regionens guldfält som hittade mammuten i leran. Kort därpå kom en rejäl skur och Grant Zazula, paleontolog för Yukon-regeringens departement för turism och kultur, menar att mammutungen hade gått förlorad om man inte funnit den i tid.

Hon hade blivit förlorad i stormen, menar Zazula.

Det är inte första gången mumifierade mammutar påträffats i närområdet. Exempelvis fann man en annan mammutunge 1948 i Alaska som man döpte till Effie. Däremot har inget annat fynd varit så välbevarat som Nun cho ga.

För Grant Zazula, paleontolog för Yukon-regeringens departement för turism och kultur, är det en dröm som gått i uppfyllelse.

Nun cho ga är vacker och ett av de mest otroliga mumifierade istidsdjuren som någonsin upptäckts i världen, säger han. Jag är exalterad över att lära känna henne mer.


Fakta: Ullhårig mammut

Ullhåriga mammutar levde under istiden i norra Europa, Asien och Nordamerika men man tror att den inte blev helt utrotad förrän ungefär 5000 år sedan. De kunde bli uppemot fyra meter hög och är inom släktet elefanter. Närmast levande släkting är idag den asiatiska elefanten.

Källa: Live Science, Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!