Svårfryst fisk även svårtinad

publicerad 28 oktober 2015
Antarktis hav. Foto: fotospielwiese/CC BY-NC-ND 2.0
Antarktis hav. Foto:
fotospielwiese/CC BY-NC-ND 2.0

Fiskar som lever i Antarktis har utvecklat förmågan att inte frysa till is i de temperaturer som råder där. Men den förmågan har visat sig vara dubbeleggad.

När iskristaller formas i fisken har de visat sig vara svårtinade och håller sig frusna även när man vanligtvis skulle förvänta sig att de smälter, enligt en rapport som publicerats i Proceedings of the National Acadamy of Sciences.

De kan visa sig vara första gången man hittar naturlig is som inte smälter i temperaturer sin normala smältpunkt, enligt forskare.

Att fiskarna samlar på sig iskristaller i kroppen skulle kunna ha negativa effekter, men några sådana har ännu inte kunnat påvisas. Kristallerna har liknats vid asbest i lungorna eller blodklumpar i hjärnan, och eftersom man hittat många kristaller i fiskars mjältar tror forskare att det finns ett system för att rensa ut dem ur blodomloppet.

Det hela ger även ett nytt perspektiv på evolutionen. Anpassning är en fråga om övervägande och kompromisser, och även de mest lyckade anpassningar kan medföra negativa, oavsiktliga förändringar, menar Paul Cziko vid University of Oregon.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.