Studie: Sverige bland världens farligaste länder för kvinnor

Ökade otryggheten

publicerad 30 mars 2022
- av Redaktionen
Stockholms tunnelbana, T-Centralen, 2015.

En rapport från publicistgruppen ”Safety Detectives” listar Sverige som det andra farligaste landet för kvinnliga resenärer i en jämförelse man gjort mellan 78 olika länder.

Publicistgruppen ”Safety Detectives”, som specialiserar sig på cybersäkerhet och personlig säkerhet, har jämfört statistik från 78 olika länder i sin nya studie. Där hamnar Sverige i den absoluta ”toppen” på en lista över länder som anses vara farliga för kvinnor att vistas i.

Studien baserades främst på brottsstatistik från de olika länderna, samt vilka lagar som finns för att skydda kvinnors säkerhet. De analyserade även antalet brott per 100 000 kvinnor.

Innan vi kom fram till resultaten i sig förvånades vi av hur svårt det var att hitta data. Inte bara i länder där kvinnors rättigheter står under männens, men också i många länder där de har samma rättigheter”, kommenterar en av studiens författare Yevheniia Hordiienko.

De tio säkraste länderna för kvinnor bedöms vara:

 1. Japan
 2. Polen
 3. Bosnien och Herzegovina
 4. Slovenien
 5. Italien
 6. Grekland
 7. Egypten
 8. Kina
 9. Serbien
 10. Montenegro

De tio farligaste länderna för kvinnor bedöms vara:

 1. Sydafrika
 2. Sverige
 3. El Salvador
 4. Jamaica
 5. Honduras
 6. Guyana
 7. USA
 8. Saint Vincent och Grenadinerna
 9. Colombia
 10. Peru

Enligt studiens författare kan exempelvis Sveriges och USA:s höga placering i listan delvis ha att göra med hur stor andel av begångna brott som rapporteras. Sverige har flest rapporterade våldtäkter i hela Europa, men samtidigt bedömer man att rapporteringen i länder som exempelvis Sydafrika och El Salvador är betydligt mindre systematisk.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.