Sojakomponent fick fiskar att “byta kön”

publicerad 31 juli 2021
- av Isac Boman
Malfisk i Australien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En grupp japanska forskare har lyckats göra malfiskar till honor genom att använda isoflavoner – en komponent som finns i sojabönor och som har liknande effekt som kvinnliga hormoner.

Bakgrunden till forskningsexperimentet är att malhonor väger mer än hanarna och därför är mer värdefulla för matmarknaden. Forskarlaget från Kindai University ska ha använt isoflavonerna för att skapa en grupp med endast ”kvinnliga” malfiskar – det första framgångsrika försöket någonsin i Japan, enligt universitetet.

Malhonorna växer snabbare än hanarna och genom att göra fiskarna till honor så hävdar man att man kommer att öka ”produktionseffektiviteten” – samt att proceduren går att använda på alla typer av odlade fiskar där honorna är mer värdefulla än hanarna. Honorna kan nå 600 gram på ett halvår medan hanarna som växer betydligt långsammare ofta kasseras.

Det har varit känt sedan tidigare att kvinnliga hormoner ”förvandlar” malhanar till honor och hormonerna är i regel förbjudna att användas på fisk som ska konsumeras av människor. Därför hittade forskarna ett kryphål genom att istället använda isoflavoner från sojabönor – något som finns att köpa i många vanliga affärer.

Experimentet utfördes genom att fiskarna delades upp i olika tankar där en grupp fick vanligt vatten och tre fick olika koncentrationer av isoflavonerna samt en grupp med kvinnliga hormoner i vattnet. Fiskarna hölls i respektive tank i 15 dagar innan de flyttades över till sitt vanliga vatten.

68 procent av malfiskarna i den vanliga vattentanken var honor medan 96 procent av fiskarna i vattnet med högst koncentration av isoflavoner var av kvinnligt kön. Höjde man koncentrationen ytterligare blev resultatet att 100 procent av fiskarna blev honor – samma resultat som i tanken med kvinnliga hormoner.

Även om många är kritiska till forskarnas experiment och den genmodifiering av levande varelser man ägnar sig åt så hoppas forskarlaget själva att isoflavoner från sojabönor i framtiden ska användas i stor skala för att öka produktionen av odlad malfisk.

Nästa experiment ska enligt forskarna involvera störar och även här är det komponenter från sojabönor som ska användas för att få fiskarna att ”byta kön”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!