P-piller kan öka risken för depression

publicerad 1 juli 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Användande av p-piller i tonåren korrelerar starkt med risk för depressiva symptom, visar en ny svensk studie vid Uppsala universitet. Även om man slutar äta pillren finns det ändå en ökad risk att utveckla depression senare i livet.

I studien har man följt en kvarts miljon kvinnor från födseln till klimakteriet där man sökt utröna användande av p-piller och samband med depression. Där fann man att de kvinnor som började använda p-piller under tonåren hade 130 procent högre förekomst av depressiva symptom. Bland vuxna användare låg siffran på 92 procent. Även vid avslutat användande av pillren fanns det fortfarande en ökad förekomst av depression hos tonåringar, vilket dock försvann hos vuxna som slutat använda dem.

Risken att få en depressionsdiagnos ökade med 73 procent under de två första åren av användandet. Efter de två första åren minskade dock risken för depressiva symptom, men studien kan ändå se att det finns en ökad risk att utveckla depression senare i livet om man äter p-piller som tonåring.

Studieförfattarinnan Therese Johansson betonar dock att p-piller kan ha åtskilliga fördelar för kvinnor, främst för att slippa oplanerade graviditeter. Däremot menar hon att det är viktigt att hälsopersonal informerar om dessa risker vid utskrivande av p-piller.

Trots att preventivmedel har många fördelar för kvinnor bör både medicinskt yrkesverksamma och patienter informeras om de biverkningar som identifierats i både denna och tidigare forskning, säger hon till forskning.se.

P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Det gör att kvinnor inte får ägglossning samt påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårare för spermier att tränga in i livmodern. Det gör också slemhinnan inne i livmodern tunn, vilket gör den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

P-piller ger också en liten ökad risk för blodpropp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!