Hbtq-aktivist: ”Könsbestäm inte mänskliga kvarlevor”

HBTQ-lobbyn

publicerad 1 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
HBTQ kvarlevor
Hbtq- och transaktivister i USA.

Det arkeologiska fältet är i skottlinjen för en offensiv av hbtq-aktivister i Kanada. Detta följer på att en aktivist som studerar arkeologi helt sonika kräver att andra arkeologer slutar identifiera kön på skelett och andra kvarlevor.

Så snart forntida mänskliga rester upptäcks börjar arkeologer arbetet med att bestämma ett antal egenskaper om individen – inklusive ålder, ras och kön. Huruvida ett skelett är från en biologisk man eller kvinna kan bland annat avgöras enkelt med hjälp av objektiva observationer baserade på benens storlek och form. Kriminaltekniska detektiver gör ofta detsamma i sitt arbete.

Arkeologistuderanden Emma Palladino, magisterkandidat i Quebec, tycker dock inte att denna praxis är önskvärd. Palladino har blivit viral på sociala medier sedan hon nyligen uppmanat andra arkeologer att sluta ”anta någons könsidentitet” i sin forskning.


Annonser:


Du kanske känner till argumentet att arkeologerna som en dag hittar dina ben, kommer att tilldela dig samma kön som du hade vid födseln, så oavsett om du förvandlas kan du inte undkomma ditt tilldelade kön, twittrar hon.

Och även OM någon taskig arkeolog i framtiden könsbestämmer dig fel, kommer det aldrig att förändra vem du var, oavsett om du har medicinskt eller socialt övergått, oavsett någonting, fortsätter Palladino som menar att det behövs mer ”empati” och ”känslighet” i det arkeologiska fältet.

Huruvida utövare av det vetenskapliga gebitet arkeologi framgent avser att följa rådet, återstår ännu att se.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.