Föräldrars mobilvanor drabbar barn

publicerad 19 februari 2016

Det saknas studier av följderna med överdrivet mobilanvändande hos föräldrar. Men enligt Sveriges Radio har det gjorts experiment med föräldrar som interagerar med sina barn och där kontakten plötsligt upphör. Detta kan försämra barnens kognitiva utveckling, särskilt känsliga är barn i åldern 0 till 3 år.

– Barnet förväntar sig interaktion med föräldrar och när den interaktionen bryts upplever barn det som negativt, säger Ben Kenward, forskare Baby Lab vid Uppsala universitet.

Men han vill undvika att skuldbelägga föräldrar. Föräldrar är generellt bra på att avläsa sina barns behov. Han manar ändå till en viss försiktighet i mobilanvändande.

– Jag kan inte heller säga att det är fritt fram att bli distraherad hur mycket man vill av mobiltelefoner när man tar hand om ett litet barn, säger Ben Kenward.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


128 970 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.