Därför följer svenskarna ryska medier

publicerad 20 februari 2023
- av Sofie Persson
Runt sju procent av svenskar läste RT eller Sputnik News innan EU-censuren av kanalerna infördes.

Svenskar tar del av ryska medier som RT och Sputnik bland annat eftersom man känner missnöje med etablerade medier. Andra är framförallt nyfikna och vill ”hålla koll” på vad olika medier skriver om.

I en ny studie vid Försvarshögskolan har man undersökt svenskars konsumtion av ryska medier och varför man tar del av dem.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Press/Politics, har man intervjuat 43 svenska män och kvinnor under perioden 23 mars och 13 april 2022 i åldrarna 18 och uppåt som angett att man läser ryska medier som RT och Sputnik.

Forskarna kan konstatera att det finns ett flertal olika anledningar till att man läser ryska medier, som man delar in i fyra olika grupper:

Den första gruppen kallar man ”avlägsna observatörer” och syftar på personer som inte anser sig dela ryska mediers perspektiv, men vill se vad ”den andra sidan” läser samtidigt som man anser att konventionell mainstreammedia är det bästa alternativet.

Den andra gruppen är de ”motvilliga”, som anser sig vara skeptiska till ryska medier men ändå tar del av dem eftersom man bedömer att de rapporterar om sådant som inte framgår på annat håll.

Den tredje gruppen kallar man ”medianihilisterna”, som man beskriver som en grupp som generellt tycker att all media är lika dålig och att det därför är lika bra att läsa både mainstreammedia och alternativmedia för att få en god överblick.

Den sista gruppen är ”etablissemangskritikerna”, som anser att bland annat ryska medier generellt rapporterar bättre än mainstreammedier som man ser som undermåliga och partiska representanter för maktetablissemanget i stort.

De två största grupperna tycks vara medianihilisterna och de avlägsna observatörerna som utgör en tredjedel vardera av alla svarande, medan etablissemangskritikerna och de motvilliga är något färre – cirka 14 procent vardera.

Sedan februari 2022 är ryska medier förbjudna inom EU, liksom även på plattformar som Google och Facebook. Enligt en studie från 2022, som slutfördes före EU-censuren och publicerats i Information, Communication & Society, konsumerade omkring sju procent av svenskarna ryska medier vid tillfället.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.