Bättre batterier med zink

publicerad 17 november 2016

Kemister vid University of Waterloo har utvecklat ett långlivat zinkjonbatteri som kostar hälften så mycket som dagens litiumjonbatterier och som de hoppas ska kunna hjälpa processen att ställa om från dagens energisystem till förnybar sol- och vindelproduktion.

– Världens krav på förnybar energi har utlöst en jakt på ett pålitligt, billigt sätt att lagra den. Det vattenbaserade zinkjonbatteriet vi har utvecklat är perfekt för detta ändamål eftersom det är både billigt och säkert, säger Linda Nzar, som står bakom upptäckten, vilken beskrivits i Nature Energy.

Batteriet använder icke brännbara och giftiga material och ett pH-neutralt, vattenbaserat salt. Det består av en vattenbaserad elektrolyt, en positiv elektrod av vanadiumoxid och en negativ elektrod av zink.


Annonser:


 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.