Vetenskap

Amerikanskt företag utvecklar minimalistiskt kärnkraftverk

En tolkning på NuScales minimalistiska kärnkraftverk.
Publicerad 14 september 2020
Uppdaterad idag kl. 14:58

Ny minimalistisk kärnkraftsteknik bedöms inte bara kunna produceras i mindre format, utan även vara säkrare, smartare, renare och billigare än sina föregångare.

Företaget Nuscale Power har annonserat att myndigheten för reglerad kärnkraft har färdigställt den sista fasen för att kunna godkänna företagets banbrytande SMR (small modul reactor). Det är det första i sitt slag.
Reaktorn mäter ungefär 20 x 2,70 meter i diameter. Den sitter inuti en behållare som mäter cirka 23 meter x 4,5 meter.

Det minimalistiska kärnkraftverket är kapabelt att generera 60 megawatt av elektricitet genom att använda en säkrare och mindre skalbar version av vattenreaktor teknologi. Nuscales skalbara design, som kan hålla upp till 12 individuella energimoduler, ger koldioxidfri energi och reducerar även finansiella åtaganden som normalt krävs för gigawatts-kärnkraftsanläggningar.

Nuscales SMR-design är den första att bli godkänd av myndigheten för reglerad kärnkraft och har därmed skapat historia inom området.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

NuScale Power är ett privatägt företag i USA som designar och marknadsför SMR (small modul reactors). De grundades under år 2000 efter forskning vid Oregon State University som var bekostad av Energidepartementet i USA.

 

Fakta SMR

SMR är mindre än vanliga reaktorer, det gör att de kan byggas på plats. Dessa moduler innebär mindre uppbyggnad, mer innehållseffektivitet samt mer säkerhet på grund av att modulen kan arbeta mycket passivt. Det påstås vara billigare och säkrare än vanliga reaktorer.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!