Amerikanskt företag utvecklar minimalistiskt kärnkraftverk

publicerad 14 september 2020
- av Sofie Persson
En tolkning på NuScales minimalistiska kärnkraftverk.

Ny minimalistisk kärnkraftsteknik bedöms inte bara kunna produceras i mindre format, utan även vara säkrare, smartare, renare och billigare än sina föregångare.

Företaget Nuscale Power har annonserat att myndigheten för reglerad kärnkraft har färdigställt den sista fasen för att kunna godkänna företagets banbrytande SMR (small modul reactor). Det är det första i sitt slag.

Reaktorn mäter ungefär 20 x 2,70 meter i diameter. Den sitter inuti en behållare som mäter cirka 23 meter x 4,5 meter.

Det minimalistiska kärnkraftverket är kapabelt att generera 60 megawatt av elektricitet genom att använda en säkrare och mindre skalbar version av vattenreaktor teknologi. Nuscales skalbara design, som kan hålla upp till 12 individuella energimoduler, ger koldioxidfri energi och reducerar även finansiella åtaganden som normalt krävs för gigawatts-kärnkraftsanläggningar.

Nuscales SMR-design är den första att bli godkänd av myndigheten för reglerad kärnkraft och har därmed skapat historia inom området.


NuScale Power är ett privatägt företag i USA som designar och marknadsför SMR (small modul reactors). De grundades under år 2000 efter forskning vid Oregon State University som var bekostad av Energidepartementet i USA.

 

Fakta SMR

SMR är mindre än vanliga reaktorer, det gör att de kan byggas på plats. Dessa moduler innebär mindre uppbyggnad, mer innehållseffektivitet samt mer säkerhet på grund av att modulen kan arbeta mycket passivt. Det påstås vara billigare och säkrare än vanliga reaktorer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.