Äldre kan bygga muskler som yngre

publicerad 15 januari 2023
- av Sofie Persson

Styrketräning hos äldre ger lika bra effekt på musklerna som hos yngre. Det visar en ny studie vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).

Musklerna i exempelvis armar och ben har både snabba och långsamma muskelfibrer som också beter sig olika vid träning. Forskaren Sebastian Edman vid GIH ville lägga fokus på att studera hur den så kallade anabola responsen av styrketräning ser ut i de olika muskelfibertyperna. Den anabola responsen är den process som primärt styr muskeltillväxten. Det gjordes genom att frysa ner muskelprover tagna precis efter styrketräning.

Deltagarna i studien var tio unga och tio äldre män som fick i uppgift att utföra ett tungt styrketräningspass. Muskelprover togs både innan och efter träning. Deltagarna fick efter passet en proteinrik dryck. Både de snabba och långsamma muskelfibertyperna visade enligt resultatet ett liknande mönster som inte var annorlunda hos de äldre deltagarna, även trots att snabba muskelfibrer generellt är mindre hos äldre. Detta indikerar med andra ord att styrketräning i princip ger samma effekt på musklerna hos äldre som hos yngre.

Resultatet indikerar att muskelfibertypernas förmåga för tillväxt efter styrketräning upprätthålls under åldrandet. Det i sin tur är ytterligare evidens för att det aldrig är för sent att börja med styrketräning, säger Edman.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!