3000-årig stad hittad i Egypten

publicerad 10 april 2021
- av Sofie Persson
Memnons stoder, Egypten.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Arkeologer har upptäckt en ny stad i Egypten som är 3000 år gammal. Experter kallar den för det näst viktigaste fyndet efter Tutankhamuns grav.

I veckan hittade arkeologer vad de beskriver som ”den största” antika stad som hittats i Egypten. Experter säger att det är det viktigaste fyndet sedan Tutankhamuns grav, rapporterar AFP. Staden hittades nära Luxor, där den berömda Kungarnas dal ligger, och var begravd under sand. Man beräknar att den är 3000 år gammal och dateras tillbaka till tiden då Amenhotep III styrde.

Flera dyrbara saker har hittats, så som smycken, juveler och amuletter. Staden anses också vara i gott skick då flera husväggar och rum hittats kompletta. Många har letat efter just den här staden, men ingen har lyckats förrän nu. Utgrävningen började i september 2020 mellan templen från Ramses III och Amenhotep III nära Luxor, cirka 500 kilometer från huvudstaden Kairo. Inom bara några veckor hittade teamet till sin förvåning flera formationer av lerbrickor.

Nu, sju månader senare, har man grävt upp en stor stad i väldigt gott skick med flera områden. Till exempel finns ett bageri bevarat med komplett ugn och förvaring, samt även administrativa områden och bostadsområden.

Amenhotep III var farao i Egypten under den artonde dynastin och regerade i 39 år. Han var känd för sin rikedom och praktfulla monument, som till exempel Memnons stoder som är två gigantiska statyer av Amenhotep III och hans fru. Han var far till den rebelliske faraonen Akhenaton som efter honom tog över styret i Egypten och till Amun-prästerskapets förtret avskaffade den dåvarande religionen och införde en ny som kretsade kring solen som teologisk utgångspunkt. Den upphittade staden uppges också ska ha använts av Akhenatons son Tutankhamun och dennes efterträdare Ay.

Staden tros bland annat komma att ge en inblick i hur överklassen levde i det antika Egypten under den här tiden. Man förväntar sig att hitta flera gravar fyllda med skatter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!