26 arter i Australien inte längre utrotningshotade

publicerad 8 mars 2023
- av Sofie Persson
Tv: Knölval utanför kusten i Queensland i Australien. Th: Tygelvallaby.

I Australien har 26 hotade arter börjat återhämta sig och klassas inte längre som utrotningshotade. I flera fall har populationerna stabiliserats, enligt en studie, och i vissa fall har de till och med börjat öka.

Varje dag utrotas djur och växtarter globalt och ännu fler hotar att försvinna. Australien är känt för bland annat dess många olika djurarter och även där är flera utrotningshotade. Forskare vid Charles Darwin University har tittat på 446 arter som listats som hotade under Australia’s Environment Protection and Biodiversity Conservation Act (EPBC) mellan 2000 och 2022.

Där fann man att 26 arter i landet faktiskt återhämtat sig så mycket att de inte längre behöver klassas som utrotningshotade.

Dessa arter var i allvarlig och snabb nedgång, så att utrotning inom några årtionden var en mycket verklig risk för många av dem, säger Dr. John Woinarski.

Det handlar om 15 däggdjur, exempelvis ett antal pungdjursarter, knölval och flera arter av vallaby som återhämtat sig. Vidare har även åtta fågelarter, fyra grodarter, en ödleart och en fiskart återhämtat sig något i livskraft. Dr. Woinarski poängterar dock att arterna inte är tillbaka till sin historiskt naturliga populationsstorlek, men att de stabiliserat sig och i vissa fall även ökat.

Dr. Woinarski menar också att det är viktigt att värdesätta att arter faktiskt kan återhämta sig “när investeringen och engagemanget finns där”, men påpekade också att de flesta av arterna kommer att behöva kontinuerliga investeringar och åtgärder, eftersom de annars kan komma att minska i antal igen. Det är också viktigt att komma ihåg att det fortfarande är ett stort problem med utrotningshotade arter världen över.

Under de senaste 20 åren har betydligt fler arter lagts till på listan över hotade arter än vad som tagits bort från den, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!