Sverige stålsätter sig inför stormen Simone

publicerad 28 oktober 2013

Stormen Simone väntas slå till mot Sverige natten till tisdag. Nu vidtas en rad förberedelser, bland annat har alla tåg i södra Sverige ställts in.

Två personer har hittills omkommit i stormen Judas, eller St. Jude som den kallas i England, när den drog in över England under sena måndagskvällen med orkanvindar på 44 meter i sekunden.

Stormen har nu fått ett nytt namn, Simone och det är främst områdena i södra och sydvästra Sverige som drabbas hårdast av dess framfart. SMH gick under måndagsmorgonen ut med en klass 3-varning  i stora delar av Skåne. Den har nu utvidgats och gäller för hela sydvästra Sverige

Trafikverket har dessutom fattat beslut om att ställa in all tågtrafik i södra Sverige från och med klockan 17. Tågtrafiken mellan Helsingborg och Halmstad ställs in redan klockan 16.

De svenska elbolagen har kallat in extrapersonal i förberedelse inför stormen.

Om vindbyarna är allt för starka riskerar Öresundsbron att få stänga ner all fordonstrafik.

Om det blåser mer än 25 meter i sekunden så stänger vi bron för fordonstrafik. Tågen kan fortsätta gå med vindstyrkor upp till 33 meter per sekund, säger Jens Genders, pressinformatör vid Öresundsbron, till TT.

SJ:s hemsida kan läsa om vilka avgångar som berörs av Simones framfart.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!