Flygbas byggs utanför Jemen – oklart av vem

publicerad 30 maj 2021
- av Sofie Persson
bygger
Flygbilder av basen som byggs på Mayun.

Flygbilder visar att någon håller på att bygga en flygbas på en ö utanför Jemen. Däremot vet ingen vem det är som bygger den.

Nya flygbilder visar hur det byggs en flygbas på vulkanön Mayun utanför Jemen. Däremot vet ingen vem eller varför den byggs och Jemens regering kräver nu ett svar, rapporterar AP.

Ön ligger bland tätt trafikerade vattenvägar och är strategiskt belägen för att kunna anfalla Jemen.

För ett par år sedan försökte Förenade Arabemiraten att bygga en landningsbana på just den ön och därför tror nu jemenitiska regeringstjänstemän att de står bakom även detta projekt trots att landet 2019 drog tillbaka sina Saudi-ledda trupper i Jemenkonflikten.

Förenade Arabemiraten har i nuläget inte svarat på om det är de som står bakom flygbasen.

Bilderna är tagna av Planet Labs Inc. för AP och visar hur det byggs en 1,85 kilometer lång landningsbana. En bana av den längden kan användas för övervakning, transport och attacker. Anonyma källor inom militären menar också att det har transporterats vapen och tillbehör till ön den senaste tiden.

Det här verkar vara en långsiktig strategi för att etablera en permanent närvaro, säger Mellanösternreportern Jeremy Binnie, som bevakat byggprojektet på Mayun i många år, till AP.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!