Utrikes

Zimbabwe ger tillbaka mark till vita farmare

Zimbabwe, tidigare Rhodesia, kallades en gång i tiden för "Afrikas kornbod".

Zimbabwe har erbjudit sig att återge mark till europeiskättade farmare vars gårdar beslagtogs under ett kontroversiellt regeringsprogram för ett 20-tal år sedan.

Mellan 2000 och 2001 tvingades tusentals bönder tvingades på etniska grunder från sin mark, ofta våldsamt. Markbeslagen var avsedda att rätta till ”orättvisor” från kolonitiden, men bidrog istället till landets ekonomiska kollaps och förstörde förbindelserna med väst. Efter Mugabes övertagande av Zimbabwe, tidigare Rhodesia, kom landet att bli utfattigt och har internationellt betecknats som en ”failed state” (kollapsad stat).
Från och med i måndags kan utländska medborgare som fått sin mark beslagtagen ansöka om att få tillbaka den. Hundratals européer – mestadels holländare, britter och tyskar – vars investeringar skyddades enligt internationella avtal, kan dra nytta av erbjudandet. För att tillåta de ursprungliga ägarna att återfå sin mark kommer regeringen att återkalla erbjudanden som gjorts till svarta bönder som för närvarande besitter gårdarna och erbjuda dem alternativ mark någon annanstans, säger Zimbabwes finans- och jordbruksministrarna i ett uttalandet.

De vita farmare som fortfarande har kvar mark i området har, istället för mark, blivit erbjudna pengar för beslagtagna infrastrukturer. Zimbabwe hoppas nu på att andra länder i och med detta kan tänka sig att lyfta sina ekonomiska sanktioner mot dem.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!