Zelenskyj i möte med finansjätte om Ukrainas framtid

Kriget i Ukraina

publicerad 29 december 2022
- av Markus Andersson
President Volodymyr Zelenskyj i videomöte med BlackRocks vd Larry Fink.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under en videokonferens diskuterade president Volodymyr Zelenskyj uppbyggnaden av Ukraina med Larry Fink, vd för det världsledande investmentbolaget BlackRock med tillgångar på cirka 10 000 miljarder dollar.

Fink, som beskrivs som en av världens allra mäktigaste män, ska ha gett sitt helhjärtade stöd till Ukraina och lovat att investera stora summor pengar i landet under den närmaste tiden.

I ett pressmeddelande på president Zelenskyjs hemsida bekräftas videomötet och man skriver att ”BlackRock har arbetat under flera månader med ett projekt att ge Ukrainas regering rådgivning angående hur landets ekonomiska medel för återuppbyggnad ska struktureras”.

Volodymyr Zelenskyj och Larry Fink kom överens om att fokusera den nära framtiden på att samordna ansträngningarna från alla potentiella investerare och deltagare i återuppbyggnaden av vårt land, kanalisera investeringar till de mest relevanta och effektfulla sektorerna i den ukrainska ekonomin”, står det vidare att läsa.

Enligt pressmeddelandet kommer ledare för BlackRock också att besöka Ukraina nästa år och Zelenskyj ska personligen ha tackat Larry Fink för det arbete investmentbolaget lagt ner i Ukraina.

I ett tal till nationen berättar Zelenskyj mer om mötet med Larry Fink och hävdar att man har investmentbolagets helhjärtade stöd i kriget. Han lovar också att delta på World Economic Forums globalistmöte i Davos för att där offentliggöra detaljer kring återuppbyggnaden.

– Jag fick ytterligare bekräftelse på att den utvecklade världens företag tror på vår seger och är redo att investera i vår återuppbyggnad. Specialister i det här företaget (BlackRock) hjälper redan Ukraina att strukturera de ekonomiska medlen för återuppbyggnaden och vi planerar redan att delta i World Economic Forum i Davos. Ukrainas ställning och framtidsutsikter kommer att presenteras där.

Enligt Zelenskyj är det förvisso viktigt att vinna kriget mot Ryssland men också att hitta ”nya möjligheter för Ukraina i världen” och hitta nya ”nyckelpartners” att samarbeta med. Han bekräftar också att det blir viktigt för Ukraina att samarbeta med bankerna och internationella valutafonden IMF samt att 2023 kommer att erbjuda nya möjligheter för Ukraina ”och garantera styrkan i våra bank- och finanssystem”.

I sammanhanget kan nämnas att BlackRock-bossen Larry Fink tidigare beklagat sig över kriget i Ukraina – men inte primärt på grund av det mänskliga lidandet utan eftersom detta påverkat den rådande världsordningen och stört globalisternas planer.

Magnituden av Rysslands agerande kommer att påverka i flera decennier framöver och markera en vändpunkt i världsordningen för geopolitik, makroekonomiska trender och kapitalmarknader”, kommenterade Fink i början av året.

Den ryska invasionen av Ukraina har satt stopp för den globalisering vi upplevt under de senaste tre decennierna”, beklagade han sig vidare.

Tilläggas kan att BlackRock inte bara är världens största fondförvaltare som hanterar tillgångar på över 10 000 miljarder dollar. Man blev under 2022 också den största ägaren på Stockholmsbörsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!