WHO vill stoppa försäljning av djur på matmarknader

publicerad 15 april 2021
- av Sofie Persson
Marknad i Wuhan, Kina.

WHO tycker att vilda djur på matmarknader utgör en fara för människors hälsa och att försäljningen av dem därför bör stoppas.

Världshälsoorganisationen WHO vill stoppa försäljningen av vilda djur på matmarknader, rapporterar ABC News. Sedan covid-19 kom förra året har misstankarna om att viruset kommer från fladdermöss som sålts på en matmarknad i Wuhan varit starka och UN säger att vilda djur är den ledande orsaken till många infektionssjukdomar.

Djur, särskilt vilda djur, är källan till mer än 70 procent av alla framväxande infektionssjukdomar hos människor,” skriver WHO i ett uttalande.


Annonser:


WHO skriver också att de har förståelse för att dessa traditionella marknader har en central roll i att förse många människor med mat och arbete. Däremot så kan en bannlysning av dessa marknader skydda människor hälsa, både de som handlar och jobbar där, menar WHO.

Speciellt vilda däggdjur utgör en risk för nya att nya sjukdomar ska uppstå.”

Flera ledande forskare har samtidigt pekat på att coronaviruset utgående från sina udda egenskaper troligen inte har ett organiskt upphov utan framställts i ett laboratorium. Visselblåsaren Judy Mikovits har också pekat på offentliga dokument som visar att USA:s hälsomyndigheter under Anthony Fauci sponsrat två projekt i Wuhan där man dels forskat på coronavirus hos fladdermöss och dels på hur dessa sprids från djur till människa.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.