Utrikes

Vitryssland får hundratals miljoner i bidrag av EU

Vitryssland, landet som beskrivs som Europas sista diktatur, får årligen hundratals miljoner kronor i bidrag från EU, rapporterar Daily Express.

Det brittiska utrikesdepartementet har redan uttryckt sin oro över bidragen som skickas till den vitryska regimen. Ändå utökar EU sina stödutbetalningar till landet som förra året uppgick till nästan 38 miljoner euro, motsvarande 332 miljoner kronor.
Vitryssland styrs med järnhand av presidenten Aleksandr Lukasjenko och landet anklagas flera gånger för att bryta mot mänskliga rättigheter. Vitrysslands demokratiindex rankas som det lägsta i Europa. Landet beskrivs som “icke-fritt” av organisationen Freedom House.

Enligt Andrej Sannikov, ledande oppositionsfigur i Vitryssland, bidrar EU till att stödja Lukasjenkos regim.

– Europa för återigen en politik för engagemang. Men politiska engagemang i diktaturer fungerar helt enkelt inte.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!