Vitryssland använder migranter i krigföring mot EU

Migrationskrisen i Europa

publicerad 9 november 2021
- av Per Nordin
Tyskland är slutmålet för de flesta av migranterna.

Den vitryska regimen anklagas för att valla enorma mängder illegala invandrare in till EU för att destabilisera unionen – detta som en strategi för att sätta press på EU-makthavarna att lyfta de ekonomiska sanktionerna mot landet.

En enorm samling illegala migranter har uppbådats vid gränsen mellan Polen och Vitryssland. Migranterna, som främst kommer från Mellanöstern och Nordafrika, har fått fri lejd genom Vitryssland och eskorteras till den polska gränsen av beväpnad vitrysk militär.

Att migranterna vallas genom Vitryssland till EU-landet Polen ska vara ett svar på EU:s sanktioner mot landet. Under den senaste tiden har antalet migranter ökat rejält. På diverse filmklipp kan man se den stora horden migranter försöka forcera gränsen, men de stoppas då av polsk militär och polis.

Enligt tyska underrättelseuppgifter flygs omkring 1000 migranter nu dagligen till Vitryssland. Flygplatsdata visar att ett 40-tal flyg planeras varje vecka från Istanbul, Damaskus och Dubai till Vitrysslands huvudstad Minsk. Utöver det väntas ytterligare fem flygplatser i Vitryssland öppnas för flyg från Mellanöstern, varav en ligger endast 20 mil från Polens gräns.

Enligt Polens försvarsminister har man utstationerat 12 000 soldater för att skydda gränsen.

Den polska regeringen bekräftar att man redan stoppat hundratals migranter som försökt ta sig in i landet och in i EU från Vitryssland genom att i stora antal forcera gränsen, man förbereder sig också för en upptrappning av krigföringen.

– Vi är beredda på att det kan bli en upptrappning av den här typen av aktioner vid den polska gränsen inom en snar framtid, som kommer att vara av väpnad karaktär, säger den polska regeringens talesman Piotr Muller, enligt The Guardian.

Tyskland bedöms vara slutmålet för majoriteten av de illegala invandrarna – till stor del på grund av de generösa bidragen till invandrare och enkelheten att få permanenta uppehållstillstånd. Även Sverige har under de senaste decennierna varit ett mycket populärt slutmål för invandrare från tredje världen av samma skäl.

– Polen och Tyskland kan inte hantera detta ensamm
a, säger Tysklands inrikesminister Horst Seehofer till Bild och uppmanar andra EU-länder att hjälpa till att lösa situationen.

Även den globalistiska militäralliansen
Nato är mycket kritiska till Vitrysslands agerande och menar att det är ”oacceptabelt” att regimen använder migranter och illegal invandring för att ”sätta press på EU” – man går så långt att man kallar strategin att valla illegala invandrare till EU för en ”hybridattack” och meddelar vidare att man är redo att ”upprätthålla säkerhet i regionen”.

Precis som den polska regeringen är Nato övertygade om att den vitryska regimen använder horder av migranter för att få EU att lyfta eller lätta på sanktionerna mot landet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.