Vita sydafrikaner kan få sin mark beslagtagen – utan kompensation

publicerad 1 mars 2018
- av Alexander Almqvist
Vita jordbrukare i Sydafrika

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Situationen för de vita boerna i Sydafrika riskerar att bli värre. Det sydafrikanska parlamentet röstade i veckan för en grundlagsändring som kan innebära att staten kan beslagta vita invånares mark – utan att de får någon kompensation.

Det är en motion från det kommunistiska partiet Economic Freedom Fighters (EFF) som parlamentet röstade för under tisdagen. 241 mot 83 parlamentsledamöter röstade för motionen, som bland annat stöds av regeringspartiet ANC, rapporterar Reuters.

Motionen innebär att landets grundlag skrivs om så att staten får rätt att beslagta mark från vita sydafrikaner. I Sydafrika domineras jordbruket av vita boer som äger 73 procent av den jordbruksbara marken i landet. Motsvarande siffra 1994, när Apartheid upphörde, var 85 procent.

Vi måste se till att vi återställer vårat folks värdighet utan att kompensera de brottslingar som stal vårt land, sade EFF-ledaren Julius Malema i parlamentet. Julius Malema är tidigare känd för att ha hotat att “slakta” vita sydafrikaner.

Situationen för de vita boerna i Sydafrika beskrivs som svår och många har tvingats leva i kåkstäder under svåra förhållanden, bland annat för regeringens lagar som man menar drabbar dem specifikt. De lever också under en stor hotbild. Vita jordbrukare löper fyra gånger så stor risk att bli mördade än den genomsnittlige sydafrikanen, enligt Genocide Watch.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!