Vita huset satsar på RSV-vaccinationer för barn

publicerad 30 november 2023
- av Sofie Persson
Vita huset vill "göra fler RSV-immuniseringar tillgänliga för spädbarn".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Amerikanska tjänstemän och läkemedelsbolagen Sanofi och Astra Zeneca samlades i veckan i Vita huset för att diskutera vaccin mot RSV inför nästa år, med särskilt fokus på barn och spädbarn.

Under måndagen träffades tjänstemän och läkemedelsbolag i Vita huset för att möta nästa års förfrågningar om immuniseringar mot RSV, det vill säga respiratoriskt syncytialvirus, för barn. Viruset skapar i allmänhet milda förkylningssymptom, men kan utvecklas till mer allvarlig sjukdom hos spädbarn.

Måndagens möte följer på många personliga och virtuella möten för att hitta sätt som tillverkare kan göra fler RSV-immuniseringar tillgängliga för spädbarn“, skriver Vita huset i ett uttalande.

Läkemedelsbolagen Sanofi, och Astra Zenecas gemensamma RSV-läkemedel Beyfortus, godkändes tidigare i år och man har distribuerat omkring 77 000 doser av vaccinet till barn och spädbarn. Antalet fall uppges ha ökat märkbart under året.

Vidare meddelar man att Biden-administrationen fortsätter att prioritera vaccintillverkning till hela USA:s befolkning, med fokus på bland annat spädbarn.

CDC:s program Vaccines for Children tillhandahåller vacciner till hälften av USA:s barn och högre tjänstemän kommer att fortsätta att arbeta direkt med distributörer och tillverkare för att se till att RSV-immunisering, influensavaccin och uppdaterat COVID-19-vaccin finns tillgängligt för alla familjer, med särskilt fokus på våra mest utsatta grupper, inklusive spädbarn“, skriver man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!