Vita huset medvetet om hur farliga drönarattackerna var

publicerad 17 oktober 2015
Foto: Flickr/KAZ Vorpal/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/KAZ Vorpal/CC BY-SA 2.0

Obamaadministrationen var medveten om att obemannade drönarattacker är farliga och ineffektiva. Om detta vittnar hemliga dokument som avslöjats av portalen The Intercept.

Webbplatsens administration påstår sig ha fått dokument av en anonym visselblåsare från Pentagon. Dokumenten vittnar om ett oroväckande offertal av USA:s drönarattacker i Afghanistan, Jemen och Somalia.

Enbart 35 av de cirka 200 offren i USA:s drönarkampanj i Afghanistan mellan januari 2012 och februari 2013 befaras ha tillhört terrornätverk och varit farliga för allmänheten.


Annonser:


Dessutom beskriver utredningen principerna på basis av vilka mål för drönarattacker plockas ut. Besluten uppges att ha fattas av kommandovertikalen med ÖB Barack Obama i spetsen.

Offerantalet befaras ha ökat ytterligare av USA:s vana att använda sig av fragmentarisk information. Tidigare påstod sig Vita huset att jobba på att minska offertalet och följdskador av drönarattacker.

 

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.