Visselblåsare avslöjar ortodoxa judar

En visselblåsare inom det ultraortodoxa judiska samfundet i Storbritannien har klivit fram. Enligt dokument från visselblåsaren får judiska barn i ortodoxa skolor lära sig att icke-judar är onda.

publicerad 2 september 2015
Ortodoxa judar i Israel

Det är en anonym källa, en visselblåsare, som gett den brittiska dagstidningen The Independent ett skolhäfte som ges till pojkar mellan tre till fyra år på ultraortodoxa judiska skolor i norra London.

I dokumentet beskrivs icke-judar som ”gojer”, ett hebreiskt ord som används av judar för att beskriva icke-judar.

”Vad har de onda gojerna gjort med synagogorna och de judiska skolorna?”, är en av frågorna som barnen ska svara på. Det rätta svaret är ”bränt ner dem”.

En annan fråga som barnen ska svara på:

”Vad ville gojerna göra med alla judar?”, och svaret blir då: ”döda dem”.

Emily Green, en före detta lärare på en av de judiskortodoxa skolorna, bekräftar för The Independent att judiska barn får lära sig att icke-judar är onda.

– Det är inte ovanligt att läras icke-judiska folket är onda i ultraortodoxa judiska skolor. Det är en del av bönerna, undervisningen. Hela deras grundsyn, säger Emily Green.

En talesperson för en av de ortodoxa skolorna i norra London säger att man nu ska se över de skolhäften som barnen tilldelas, skriver The Independent.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.