Utrikes

Visselblåsare avslöjar ortodoxa judar

En visselblåsare inom det ultraortodoxa judiska samfundet i Storbritannien har klivit fram. Enligt dokument från visselblåsaren får judiska barn i ortodoxa skolor lära sig att icke-judar är onda.

Ortodoxa judar i Israel

Det är en anonym källa, en visselblåsare, som gett den brittiska dagstidningen The Independent ett skolhäfte som ges till pojkar mellan tre till fyra år på ultraortodoxa judiska skolor i norra London.

I dokumentet beskrivs icke-judar som “gojer”, ett hebreiskt ord som används av judar för att beskriva icke-judar.




“Vad har de onda gojerna gjort med synagogorna och de judiska skolorna?”, är en av frågorna som barnen ska svara på. Det rätta svaret är “bränt ner dem”.

En annan fråga som barnen ska svara på:

“Vad ville gojerna göra med alla judar?”, och svaret blir då: “döda dem”.

Emily Green, en före detta lärare på en av de judiskortodoxa skolorna, bekräftar för The Independent att judiska barn får lära sig att icke-judar är onda.

– Det är inte ovanligt att läras icke-judiska folket är onda i ultraortodoxa judiska skolor. Det är en del av bönerna, undervisningen. Hela deras grundsyn, säger Emily Green.

En talesperson för en av de ortodoxa skolorna i norra London säger att man nu ska se över de skolhäften som barnen tilldelas, skriver The Independent.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!




  • Ämnen:
  • judar
  • judendomen