Utrikes

Västsaharas president död

Mohamed Abdulaziz

Mohamed Abdulaziz, mångårig separatistledare i Västsahara, avled under tisdagen efter en tids sjukdom.

Under tisdagen avled Mohamed Abdulaziz, som i 40 års tid varit separatiströrelsen Front Polisarios ledare och Sahariska arabiska demokratiska republikens president sedan 1982.
När Spanien under 60- och 70-talet började avkolonisera Spanska Sahara bildades separatiströrelsen Front Polisario, vilka förespråkar en självständig republik i Västsahara. Spanien valde att överlåta den gamla kolonin till Marocko och Mauretanien, och sedan dess har konflikten i Västsahara varit en infekterad fråga.

I och med Abdulaziz död väcks nu farhågor om konflikten kan komma att eskalera.

“Han har varit en enade ledare och kraft för den västsahariska befolkningen, speciellt under senare år när många velat gå tillbaks till att ta till vapen. Det kan innebära stora förändringar i frågan om Västsahara och ingen kan säga exakt vad som ska hända nu”, skriver organisationen Emmaus, som arbetar för ett självständigt Västsahara, i ett pressmeddelande.

En majoritet av den västsahariska befolkningen lever i flyktingläger. Sverige har under nuvarande och tidigare regeringar, liksom övriga EU-länder, inte valt att erkänna Sahariska arabiska demokratiska republiken.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!