Var femte ung amerikan tror inte på förintelsen

publicerad 14 december 2023
- av Jan Sundstedt
Auschwitz - förintelsens kanske allra mest välkända symbol.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt en undersökning genomförd av The Economist/YouGov, anser var femte amerikan mellan 18-29 år att förintelsen är en myt. Ytterligare 30 procent av de unga amerikanerna svarade att de varken höll med eller inte höll med om påståendet att förintelsen aldrig ägt rum.

Det kan noteras att just unga amerikaner sticker ut i undersökningen och att generellt bland amerikaner endast sju procent tror att förintelsen aldrig inträffat. Bland alla åldersgrupper var svarta amerikaner (13 procent) den grupp som oftast svarade att förintelsen var en myt.

Även om undersökningen bara omfattade cirka 1500 personer har den fått viss massmedial uppmärksamhet i USA – särskilt mot bakgrund av att Vita huset och kongressen de senaste veckorna uttalat att man kommer att lägga särskild vikt vid att bekämpa vad man menar är ”antisemitism”.

Israels invasion av Gaza fortsätter att splittra den amerikanska opinionen. I veckan kallades bland annat ledare för toppuniversiteten till representanthuset för att bemöta anklagelser om att det i hög utsträckning sprids just antisemitism på amerikanska universitet.

Bland de svarande i undersökningar säger en tredjedel av amerikanerna att antisemitism är ett ”mycket allvarligt problem” i USA – jämfört med endast en fjärdedel av ungdomarna.

Starkt Israelstöd

Nyligen lade senator Jacky Rosen från Nevada fram ett lagförslag om att förnya Never Again Education Act, som innebär att staten ska lägga mer pengar på att finansiera ”utbildningar om förintelsen” riktade till unga amerikaner.

– Att inte utbilda studenter om allvaret och omfattningen av Förintelsen är en björntjänst mot minnet av dess offer och mot vår skyldighet att förhindra sådana grymheter i framtiden. I en tid av ökande antisemitism kommer ett förnyat godkännande av den tvådelade Never Again Education Act att bidra till att säkerställa att lärare har de resurser som behövs för att undervisa elever om Förintelsen och hjälpa till att motverka antisemitisk bigotteri och hat, deklarerade hon.

Enligt Economist/YouGovs opinionsundersökning stödjer en majoritet amerikaner att USA backar upp Israel i kriget mot Hamas, cirka 61 procent sa att det var antingen “mycket” eller “något viktigt” att stödja Israel.

Trots det starka stödet för Israel i konflikten ogillar ungefär hälften av amerikanerna president Bidens agerande i samband med invasionen, enligt undersökningen, inklusive knappt 30 procent av demokraterna och 69 procent av republikanerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!