Våldtäktsvågen i Sverige uppmärksammas utomlands

publicerad 16 augusti 2019
- av Isac Boman

Sexualvåldet i Sverige har blivit så omfattande att det rapporteras om även i utländsk massmedia. Man noterar att antalet våldtäkter i Sverige har stigit sedan 2005 och att polisen uppmanar kvinnor att röra sig i grupper.

Utländsk media tar bland annat upp situationen i Uppsala, som traditionellt sett är mer känd för sin domkyrka och sitt universitet men som på senare tid drabbats hårt av våldtäkter och olika sexualbrott.

RT skriver bland annat en artikel där man hänvisar till polisens uttalande i Expressen om att kvinnor i Uppsala inte ska vara oroade, men ändå tänka på hur de beter sig och var de rör sig någonstans. Detta efter att fyra sexualattacker skett på fyra dagar.

Man noterar vidare att liknande råd har givits till kvinnor i Uppsala tidigare i år när fyra av fem skolflickor angav att de kände sig otrygga utomhus i staden enligt en undersökning – en ökning från en redan hög siffra på fem av tio i samma undersökning för sex år sedan.

Tidningen nämner också hur kvinnorättsorganisationer i Uppsala känt sig tvungna att kräva större polisiär närvaro för att ta hand om sexualförbrytarna snarare än att ge kvinnor råd om hur de bäst skyddar sig själva.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.