Våldsamma upplopp i hela Frankrike under helgen

Våldskravallerna i Frankrike

publicerad 3 juli 2023
- av Isac Boman
Brändmän försöker släcka bränder i samband med upploppen.

Ett polisingripande där en ung migrant sköts efter en biljakt i Paris-förorten Nanterre antände under helgen de mest omfattande och våldsamma upplopp Frankrike upplevt i modern tid.

Bilbränder, sammandrabbningar och plundringar har skakat landet – där även Paris borgmästares hem rammades med en brinnande bil och skadade hans familj, vid sidan av cirka 500 poliser som skadats i våldsamheterna.

Det var under förra veckan som en 17-årig algerisk migrantättling stoppades av polis efter en biljakt. I samband med trafikstoppet drog polisen vapen och uppmanade honom att stänga av motorn. Det exakta händelseförloppet är ännu inte klarlagt, men av bilder som spridits av händelsen på sociala medier framgår att polisen skjuter när bilen börjar röra sig framåt, för att sedan accelerera och krascha på en närliggande plats.

 

Åldersgränsen för körkort i Frankrike är liksom i Sverige 18 år. Den unge mannen hade således inget körkort, men medpassageraren uppger att man ändå hade fått låna bilen, som hade polska registreringsskyltar. Enligt hans berättelse gavs föraren avsiktligt motstridiga budskap av polisen under trafikstoppet för att de skulle få anledning att skjuta honom, och menar att bilen ska ha kört iväg för att en av poliserna först ska ha slagit honom med kolven och att han då råkat köra iväg av misstag.

Polisen ifråga arresterades strax därefter med misstankar om ”frivilligt mord av en person i myndighetsställning”. Händelsen filmades och lades upp på sociala medier, vilket redan samma dag orsakade protester utanför polishuset. Protesterna eskalerade snabbt till upplopp och spreds till andra städer i landet där man attackerade exempelvis stadshus, skolor, polishus samt andra offentliga byggnader som bibliotek och även banker. Rapporter om vandalisering, bränder, våld och även olagliga vapen har förekommit i flera delar av landet.

I Marseille, som har en mycket stor invandrarbefolkning, har läget uppgetts vara kaotiskt med bilbränder, gatusammandrabbningar och skottlossning. Även affärer har plundrats, bland annat en vapenaffär i staden där det stals jaktvapen.

 

Paris borgmästares hem rammades – med brinnande bil

En av de mest dramatiska händelserna är antagligen att Paris borgmästare Vincent Jeanbrun fick en brinnande bil rammad mot sitt hus, vilket skadade både hans fru och ett av deras barn. Jeanbrun menade att det var ett ”fegt mordförsök”.

Enligt uppgifter ska omkring 45 000 poliser och så kallade ”gendarmes”, vilket är den franska motsvarigheten till nationalgardet, satts in för att försöka återställa ordningen. De flesta som medverkar i de våldsamma upploppen beskrivs som ”yngre personer”, enligt inrikesminister Gerald Darmanin.

Under fredagen uppges man ha arresterat omkring 1300 personer i samband med upploppen. Under natten mot söndagen arresterades över 700 personer och många hundra även natten till måndagen.

Upplopp har även spridits till Franska Karibien, där mest våld enligt France24 rapporteras i Franska Guyana. En 54-årig statsanställd som arbetat med myggforskning ska ha dödats i en skottlossning när han satt på sin balkong.

Sammanlagt uppges över 500 poliser ha skadats under upploppen.

Även FN har kommenterat upploppen i Frankrike, där man menar sig ha en klar uppfattning om händelseförloppet och att hela ansvarsbördan för detta ska läggas på ”rasism i den franska poliskåren”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!