Våldsamma protester mot Muslimska brödraskapet i Egypten

publicerad 29 juni 2013

Oroligheter mellan regeringstrogna och oppositionella i staden Alexandria i Egypten har lett till tre människors död och drygt 90 skadade.

Muhammad Mursi. Foto: Flickr/EEAS/CC BY-NC-ND 2.0
Muhammad Mursi. Foto: Flickr/EEAS/CC BY-NC-ND 2.0

Oppositionella demonstranter och islamistiska anhängare av presidenten Muhammad Mursi drabbade samman under fredagen i Alexandria. Bakom protesterna från finns ett starkt missnöje mot det som presidenten Muhammad Mursi har förvandlat Egypten till.

Muslimska brödraskapets lokaler i Alexandria stormades och sattes i brand under fredagen av anti-Mursi-demonstranter. Närmare 90 personer ska enligt den statliga egyptiska nyhetsbyrån Mena ha skadats och tre dött i fredagens upplopp, varav en var en amerikansk journalist.

– Den här konfrontationen beror på det politiska dödläge som uppstått och att det misslyckats att hitta en diplomatisk lösning. Våld är någonting som man kan förvänta sig just nu, det skulle vara naturligt, säger Kalil el-Enani, expert på islamistiska rörelser, till Wall Street Journal.

Samtidigt pågår demonstrationer mot president Mursi i Egyptens huvudstad Kairo. Söndagens demonstrationer väntas blir våldsamma. Över 139 personer ska enligt RT.com har blivit skadade runt om i landet på grund av protester och demonstrationer de senaste dagarna.

– Vi är säkra på att vi kommer att gå ut och bli misshandlade av Muslimska brödraskapet, men vi går ut ändå, säger studenten Muhammed Abdul Munim till NBC News.

Många egyptier oroar sig över om situationen i landet kommer att leda till ett nytt inbördeskrig. Enligt Muhammed Abdul Munim har det blivit sämre sen Mursi tillträdde som president.

– Det finns ingen säkerhet. Någonting som finns är ekonomisk kollaps. Elen bryts och alla lider. Det är inte Mursis fel, säger vissa – men elen bröts inte när militären styrde, säger han.

Enligt TT avråder svenska utrikesdepartementet sedan i torsdags eftermiddag för icke nödvändiga resor till norra Sinai-halvön i Egypten, skriver Ekot.

På söndag är årsdagen av Mursis installation som president

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!