Vaccineringen hjälper inte – allt fler ”fullvaccinerade” noteras smittade

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 29 juni 2021
- av Markus Andersson
vägrar mobil

Hälften av alla som noteras som nya coronasmittade i Israel är människor som på pappret ska vara fullt vaccinerade. Samtidigt hårdnar den israeliska coronarepressionen återigen och landets regering har bland annat återinfört kravet att bära mask inomhus.

Ännu en rapport pekar nu på att coronavaccinen hjälper föga för att trycka ner smittspridning. En israelisk hälsomyndighetskälla medger att så många som hälften av de nya coronafallen som noteras i landet utgörs av ”fullt vaccinerade” medborgare.

Det israeliska hälsoministeriets generaldirektör Chezy Levy låter därför meddela att även fullt vaccinerade israeler som kommit i kontakt med den indiska så kallade ”deltavarianten” av covid-19 ska sättas i karantän – något de tidigare blivit lovade att slippa och som även användes som ett av argumenten för att få så många israeler som möjligt att vaccinera sig.


Annonser:


– Även om siffrorna är låga så innebär faktumet att det här når vaccinerade människor att vi fortfarande kontrollerar hur många vaccinerade människor som har blivit infekterade, säger Levy.

Enligt Levy utgörs mellan 40 och 50 procent av de nya fallen av människor som tagit vaccinen. Exakt vilken tidsram det handlar om är dock oklart.

Uppgifterna har lett till stor oro i Israel eftersom de tyder på att vaccinationerna inte har den effekt på smittspridningen som man initialt menade att de skulle ha. Trots massvaccineringskampanjen låg antalet dagliga inrapporterade smittofall i Israel på över 100 – den högsta nivån sedan maj månad.

Noterbart är att Israel också hunnit avsluta det mesta av sin hårda coronarepression men nu valt att återinföra denna. Bland annat har man tagit tillbaka kravet på maskbärande i offentliga inomhusmiljöer – bara 10 dagar efter att man först tog bort detta krav.

Knappt 60 procent av Israels befolkning är ”fullt vaccinerade” enligt tillgänglig data – någonting som alltså inte verkar hindra landet från att drabbas av nya fall av viruset.

Den israeliska staten går dock vidare med sin massvaccineringsstrategi och har även lanserat en omfattande kampanj för barn där målsättningen är att få så många 12–15-åringar som möjligt att ta vaccinet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.