USA:s största vapenleverans till Europa på 20 år

publicerad 11 november 2016
Ammunitionen lastas av från det amerikanska fartyget som anlänt till Nordenham i Tyskland

USA skeppade nyligen över 620 containrar med ammunition i vad som är den största vapenleveransen till Europa på över 20 år. Detta sker bara en vecka efter att USA gav besked om att man kommer stationera 6 000 soldater i Östeuropa nästa år.

USA och Nato fortsätter att trappa upp sin närvaro i Östeuropa för att markera mot Ryssland. Nyligen skeppade man över 620 containrar med ammunition till Tyskland. Det är den största leveransen av amerikansk ammunition till Europa på 20 år.

“Avskräckande syfte”
Ben Hodges, generallöjtnant med befäl för USA:s armé i Europa, menar att leveransen sker i ett avskräckande syfte.

Det här handlar om att avskräcka. Vi skulle kunna ha 1 000 stridsvagnar här, men om de inte har ammunition skulle de inte ha någon avskräckande effekt, säger Hodges i ett pressmeddelande från den amerikanska militären.

Leveransen av ammunitionen kommer bara en vecka efter att USA:s armé gav beskedet att man kommer skicka sammanlagt 6 000 soldater med tillhörande stridsvagnar och attackhelikoptrar till Östeuropa nästa år.

F.d. Natochef kritisk till Obama
I ett tal i förra veckan uppmanade Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen USA att vara en “världspolis som återställer internationell lag och ordning”. Samtidigt kritiserade han Obamaadministrationens relativa ovilja att stationera amerikanska trupper utomlands, rapporterar RT.

Ryssland har sagt att man kommer att eventuellt vidta åtgärder för att motverka de säkerhetshot som man ställs för.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!