USA:s inrikesdepartement ska kartlägga journalister och bloggare

publicerad 10 april 2018
- av Alexander Almqvist
Det första som möter en på Homeland Securitys hemsida är en text om integritet och säkerhet

Det amerikanska inrikesdepartementet Homeland Security kommer att skapa en databas över personer som är journalister och bloggare.

Homeland Security skickade i förra veckan ut en förfrågan om “mediaövervakningstjänster” som ska få i uppdrag att skapa en databas åt Homeland Security. Men databasen är kontroversiell då den till största del kommer bestå av hundratusentals journalister bloggare och andra mediepersoner, rapporterar CBS News.

Nyheten om den kontroversiella databasen mötte starkt motstånd på sociala medier. Vissa menade att databasen påminner mer om ageranden från totalitära stater snarare än fria demokratier. Även The Committee to Protect Journalists (CPJ) kritiserade beslutet, vilket fick Homeland Securitys pressekreterare Tyler Q. Houlton att gå ut på Twitter och anklaga kritikerna för att vara “foliehattar” och “konspirationsteoretiker”.

Trots vad vissa reportrar tror är detta inget annorlunda än vanliga praxis för att övervaka aktuella händelser i media. Att tro någonting annat är lämpligt för foliehattar och black helicopter-konspirationsteoretiker”, skrev Houlton på Twitter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!