USA terrorklassar svensk organisation

publicerad 15 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Nordiska motståndsrörelsen under en pro-palestinsk protest i Stockholm.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det amerikanska utrikesdepartementet väljer nu att terrorklassa den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen och tre av dess ledande företrädare stämplas som ”globala terrorister”.

NMR utses för att ha begått eller försökt begå, utgjort en betydande risk för att begå eller ha deltagit i träning för att begå terroristhandlingar som hotar amerikanska medborgares säkerhet eller USA:s nationella säkerhet”, skriver amerikanska UD.

Utöver att själva organisationen terrorklassas, stämplas även dess ledare Fredrik Vejdeland som terrorist – tillsammans med den framträdande medlemmen Per Öberg och den före detta medlemmen Robert Eklund.

USA är fortfarande djupt oroat över det rasistiskt eller etniskt motiverade hotet från våldsbejakande extremism i världen och är fast beslutet att motverka de transnationella komponenterna av våldsbejakande vit överhöghet. Dagens åtgärder vidtas efter samråd med våra europeiska partners”, deklarerar man.

Man anklagar organisationen för att ha ”genomfört våldsamma attacker mot politiska motståndare, demonstranter, journalister och andra uppfattade motståndare” och hävdar vidare att gruppen samlat in vapen och explosiva material ”för att främja dess mål” samt ”organiserat utbildningar” i bland annat ”närstrid och knivslagsmål”.

Kan få tillgångar frysta

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, menar att det är förvånande att USA väljer att terrorklassa NMR och pekar på att listningen kan få betydande konsekvenser – i form av att tillgångar och bankkonton under amerikansk jurisdiktion blir frysta.

– Det blir olagligt för individer och organisationer i USA att ge finansiellt stöd, utrustning och utbildning till den här gruppen. Det får jättestora konsekvenser för de individer som är utpekade i och med att USA har starka ekonomiska muskler att sätta in, menar han.

Han tror även att svenska myndigheter, för att blidka USA, kommer att lägga betydligt mer resurser på att motarbeta organisationen.

– Om man tittar på det här ur skandinaviska ögon blir man kanske lite förvånad, kommenterar Ranstorps kollega, terrorforskaren Hans Brun i statskanalen SVT.

– Du kan mycket väl flaggas och antingen få inreseförbud eller utvisas om de kan koppla dig till NMR, fortsätter han.

Organisationen: “absurt”

Sveriges utrikesminister Tobias Billström kommenterar terrorklassningen till nyhetsbyrån TT och menar att man ”delar bilden av att detta är allvarliga hot”.

– Men till skillnad från USA har Sverige inget eget system med ‘terrorlistning’. Däremot har EU en terroristlista som också gäller i Sverige. Där återfinns till exempel PKK och andra grupper.

Nordiska motståndsrörelsen kallar i ett pressmeddelande USA:s agerande för ”absurt” och pekar på att grova anklagelser förs fram ”utan någon som helst bevisföring”. I övrigt har man för avsikt att återkomma med ett längre uttalande.

Foto: Frankie Fouganthin/CC BY 4.0

Noterbart är att det är blott andra gången någonsin som USA väljer att klassa en utländsk etnonationalistisk organisation och dess ledare som terrorister.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!