USA skickar ytterligare 1000 soldater till Mellanöstern

publicerad 18 juni 2019
- av Isac Boman

USA skickar ytterligare 1000 soldater till Mellanöstern efter att den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo anklagat Iran för attacken mot två oljetankrar i Omanbukten.

Det amerikanska försvarsdepartementet har publicerat bilder på en grupp personer vid ett båtskrov. Man hävdar att bilden föreställer Irans revolutionsgarde som tar bort en mina från en större båt och menar att detta skulle bevisa att Iran låg bakom attacken i Omanbukten mot en japansk och norsk oljetanker förra veckan.

Den tillförordnade amerikanske försvarsministern Patrick Shanahan meddelar att man nu skickar 1000 soldater till regionen efter ”trovärdiga underrättelser vi har fått på fientligt uppträdande av iranska styrkor och deras proxygrupper som hotar amerikansk personal och intressen över hela regionen”.

Det är oklart vilket Irans motiv skulle vara bakom attacken på oljetankrarna. Den ena oljetankern kom från Norge och transporterade oljeprodukter till Taiwan medan den andra kom från Japan och skulle föra kemiska produkter från Saudiarabien till Singapore.

Den senaste incidenten följer på en liknande händelse i samma område i maj som involverade fyra tankerfartyg. Trumpadministrationen med den neokonservativa Pompeo i spetsen har fortsatt att trappa upp retoriken mot Iran sedan USA drog sig ur Iranavtalet förra året, och menar att Irans motiv är att pressa upp priset på olja som en följd av amerikanska sanktioner på deras oljeexport.

Incidenterna i Omanbukten har av oberoende medier och andra observatörer jämförts med Tonkinincidenten, som var det egentliga startskottet till Vietnamkriget 1964. Då hävdade man från USA:s sida att Nordvietnam låg bakom en attack på krigsfartyg i Tonkinbukten, vilket sedermera visade sig vara en amerikansk operation under falsk flagg.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.