USA prisade biologisk man på internationella kvinnodagen

publicerad 10 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Alba Rueda började identifiera sig som kvinna vid 16 års ålder.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På internationella kvinnodagen uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors utsatthet globalt – men dagen används också för att lyfta fram kvinnor som på olika sätt anses ha utmärkt sig och är att betrakta som förebilder.

På senare tid har det också blivit populärt att på kvinnodagen lyfta fram biologiska män som identifierar sig som kvinnor – en trend som nu också anammats av det amerikanska utrikesdepartementet.

”International Women of Courage Award” instiftades 2007 av den dåvarande utrikesministern Condoleezza Rice och tilldelas varje år kvinnor som påstås ha visat särskilt ”ledarskap och mod” samt på olika sätt ”främjat kvinnors rättigheter”, potentiella pristagare nomineras av de amerikanska ambassaderna.

I år fanns dock en biologisk man bland de elva mottagarna av hederspriset – nämligen den argentinske transaktivisten och politikern “Alba Rueda” som i dagsläget innehar posten som Argentinas ”särskilda sändebud för sexuell läggning och könsidentitet”.

Rueda fick ta emot hyllningar av utrikesminister Antony Blinken och presidenthustrun Jill Biden – president Joe Biden själv var dock inte på plats.

Rueda var den drivande kraften bakom Argentinas verkställande dekret om kvotering av transsexuell arbetskraft inom den offentliga sektorn, som omvandlades till lagen om kvotering av transsexuell arbetskraft. Hon har tidigare arbetat på justitieministeriet och ministeriet för mänskliga rättigheter vid deras nationella institut mot diskriminering, främlingsfientlighet och rasism”, står det bland annat att läsa i motiveringen.

Vidare prisas Rueda för att ha grundat Argentina Trans Women och arbetat för Argentinas första tidning för transpersoner – samt för att ha drivit igenom att Argentinas nationella kvinnokonferens bytt namn till ”Plurinationell konferens för kvinnor, lesbiska, cross-dressers, transpersoner, bisexuella, intersexuella och icke binära personer”.

Hennes förhoppning är att upprätta en utrikespolitisk agenda för HBTQI+ och integrera den i de olika förhandlingsforumen, även i multilaterala forum och bilaterala förbindelser samt att representera det globala syd”, skriver man vidare.

På forum och sociala medier har USA:s beslut att dela ut ett kvinnligt hederspris till en biologisk man hånats och kritiserats. Många menar också att denna typ av jippon förlöjligar internationella kvinnodagen och vittnar om att den amerikanska politiska ledningen inte hyser någon respekt för biologiska kvinnor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!