USA pausar bombleveranser till Israel

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 9 maj 2024
- av Isac Boman
Utrikesminister Antony Blinken, Joe Biden och försvarsminister Lloyd Austin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


President Joe Biden medger att amerikanska bomber dödat palestinska civila och att en omfattande vapenleverans till Israel pausats.

– Vi har varit väldigt tydliga ända från början med att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att ta hänsyn till och skydda de civila som befinner sig i stridsområdet. Efter att ha bedömt situationen, har vi pausat en leverans av tunga vapen, bekräftade försvarsminister Lloyd Austin vid en utfrågning i senaten.

Utfrågningen hölls dagar efter att det rapporterats om att en amerikansk leverans på 3500 amerikanska bomber till Israel stoppats – där drygt hälften av bomberna vägde 900 kilo styck.

– Vi har inte tagit ett slutgiltigt beslut om hur vi ska gå vidare med leveransen, fortsatte försvarsministern, men lovade samtidigt att USA ”kommer att fortsätta att göra vad som krävs för att säkerställa att Israel har medel att försvara sig”.

Under gårdagen gick också president Joe Biden ut och konstaterade att ”civila har dödats till följd av dessa bomber och andra sätt på vilka de (Israel) går på tätbefolkade områden”.

– Jag gjorde det klart att om de går in i Rafah – de har inte gått in i Rafah än – om de går in i Rafah, kommer jag inte att leverera de vapen som historiskt har använts för att hantera Rafah … Vi kommer att fortsätta leverera raketer och se till att Israel kan försvara sig mot attacker. Men vi kommer inte att tillhandahålla vapen och artillerigranater.

– Vi backar inte ifrån Israels säkerhet. Vi backar bort från Israels förmåga att föra krig i dessa områden, fortsatte han.

Stark Israellobby

Situationen är komplicerad för Joe Biden och hans regering enär USA i decennier varit Israels allra viktigaste allierad, men Israellobbyn har också ett enormt inflytande över den amerikanska utrikes- och säkerhetspolitiken där Israelkritiska politiker kan räkna med att motarbetas och karaktärsmördas av organisationer som Aipac.

Å andra sidan har alltfler demokratiska väljare – och även företrädare, vänt sig emot vad man beskriver som Israels folkmord på palestinier i Gaza. Det har anordnats omfattande protester vid amerikanska universitet och städer där framförallt yngre demokratiska väljare håller Biden ansvarig för det tillsynes orubbliga amerikanska stödet till Israels krigsapparat.

Vissa bedömare har till och med pekat på att Bidens Israelstöd och oförmåga att fördöma de israeliska förbrytelserna skulle kunna bli huvudskälet till att han förlorar i kommande presidentval mot Donald Trump – som själv beskrivits som en av de mest pro-israeliska presidenterna någonsin.

Efter beskedet om att pausa bombleveranserna anklagas Biden och dennes stab, av den republikanske senatorn Ted Cruz, för att vara “den mest Israelfientliga i USA:s historia” och påstår att Vita huset nu “stödjer Hamas krig mot Israel“.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!