Under natten mot fredagen genomförde amerikanska och brittiska styrkor omfattande attacker mot Huthirörelsen i Jemen och ska ha angripit minst 60 mål på 16 olika platser.
Analytiker spår att konflikten i Mellanöstern eskalerar och att hela regionen riskerar att dras in i ett storskaligt krig.
De Iranstödda Huthirebellerna kontrollerar stora delar av Jemen, och Rödahavskusten och har under den senaste tiden attackerat ett stort antal handelsfartyg i området – någonting som lett till att många rederier börjat undvika Suez och istället ta den längre vägen runt Afrika.
Sent på torsdagsnatten genomförde USA och Storbritannien vad som beskrivs som ett ”omfattande militärt angrepp” mot de jemenitiska rebellerna och enligt amerikanska myndigheter har 60 mål på 16 olika platser attackerats – bland annat vapenförråd och luftvärnssystem.
Stridsflygplan, fartyg och ubåtar deltog under attackerna och Tomahawk-robotar avfyrades mot rebellernas positioneringar. ”Strategiskt understöd” ska också ha getts av Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna.
Attackerna beskrivs som ett direkt svar på huthiernas fartygsattacker och förväntas följas av fler liknande angrepp om rebellerna ger sig på fler fartyg framöver.
Lovar att hämnas
Huthiernas talesman Nasr Aldeen beskriver den brittisk-amerikanska attacken som ”ett brutalt angrepp på vårt land” och lovar att hämnas.
– Vi kommer inte att backa från vårt stöd till det palestinska folket, kosta vad det kosta vill, säger han.
Enligt analytiker finns risk att attackerna mot Jemen kan leda till ett större regionalt krig i Mellanöstern och att fler aktörer, exempelvis Iran, dras in militärt i ett krig mot USA och deras allierade.
Just Iran har i neokonservativa och vänsterliberala amerikanska kretsar länge pekats ut som fiende och som det stora hotet i Mellanöstern. I decennier har inflytelserika röster argumenterat för att USA borde invadera landet, på liknande sätt som USA tidigare agerat i exempelvis Irak, Libyen eller Afghanistan.
Huthirebellerna har tidigare deklarerat att de genomför sina fartygsattacker till stöd för palestinierna i Gaza och Hamas. Inledningsvis var det också främst fartyg till och från Israel som attackerades, numera tycks man angripa fartyg av alla nationaliteter och oavsett destination.