FN:s säkerhetsråd fördömer Houthirebellernas fartygsattacker i Röda havet

Krisen i Röda havet

publicerad 12 januari 2024
- av Redaktionen

Onsdagen den 10 januari 2024 röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som “i de allra kraftigaste ordalag” fördömde de Iranstödda Houthirebellernas attacker på den civila sjöfarten genom Röda havet.

När de Jemenbaserade Houthirebellerna, i mitten på november 2023, inledde attackerna fokuserade de initialt på fartyg till eller från Israel. I dag angriper de alla handelsfartyg urskiljningslöst, oavsett flagga och ägare.

Hittills har över två dussin attacker genomförts med resultatet att rederier börjat överge Suezkanalen och istället segla omvägen runt Afrika. Vapensystemen uppges vara avancerade och inkludera ballistiska raketer, obemannade fjärrstyrda ytdrönare och flygdrönare.

Rebellerna uppger att de genomför attackerna som en sympatiåtgärd med den terrorstämplade gruppen Hamas i Gaza – som också den stöds av Iran.

FN-resolutionen kräver att Houthirebellerna omedelbart upphör med attackerna och släpper det kapade handelsfartyget Galaxy Leader och friger dess besättning.

Ekonomiska konsekvenser

Förutom de ekonomiska problem attackerna mot den internationella handelstrafiken skapar för Egypten, som är ägare till Suezkanalen, har händelseutvecklingen också utvecklats till ett problem för världsekonomin, på grund av de kraftiga extrakostnader det innebär att ta omvägen runt Afrika. Dessa drabbar i slutändan konsumenter av kapitalvaror i bland annat Europa.

Michelle Wiese Bockmann, analytiker vid Lloyds i London, kommenterar till VOA News att det har en omedelbar effekt på sjötrafiken genom Röda Havet:

– Handelstrafiken har gått ned med ungefär en tredjedel. Men det mesta av detta utgörs av containerfartyg. Det vill säga kapitalvaror på väg från Asien till Europa. Nästa inga fartyg som transporterar fordon tar den här rutten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!