USA kan svara militärt på nordkoreanskt vätebombstest

publicerad 3 september 2017
Pyongyang, Nordkorea

Nordkorea hävdade på söndagen att man genomfört en lyckad detonation av en vätebomb. Detta har fått USA och Nordkoreas grannländer att reagera och nu ökar risken för en militär konflikt.

Under söndagen meddelade Nordkorea via sina statliga nyhetskanaler att landet genomfört sitt hittills framgångsrikaste test av ett kärnvapen. Enligt Nordkorea ska man ha detonerat en vätebomb som ska vara uppemot fem gånger kraftigare än den vätebomb man testsprängde i september förra året.

USA och länder som Sydkorea och Japan har fördömt det nordkoreanska vätebombstestet. USA kommer enligt finansminister Steven Mnuchin att lägga nya sanktioner mot Nordkorea – någonting som Nordkoreas grannländer stödjer. FN:s säkerhetsråd kommer under måndagen att kallas till ett extrainkallat möte för att diskutera Nordkoreafrågan, rapporterar AP.

Annons:USA:s försvarsminister James Mattis har förklarat att nordkoreanska hot mot USA och dess allierade kommer att bemötas med ett ”massivt militärt gensvar” och tillade att USA inte ämnar att förgöra Nordkorea, även om man har kapaciteten att göra det.

Under söndagskvällen fortsatte USA med den aggressiva retoriken mot Nordkorea. Enligt president Donald Trump överväger nu USA att använda en rad olika militära lösningar för att angripa Nordkorea, bland annat med kärnvapen.

Under de senaste månaderna har retoriken mellan Nordkorea och USA trappats upp. USA:s president Donald Trump har sagt att Nordkorea kommer att bemötas med ”eld och raseri” om man fortsätter med sina missiltest, men Nordkorea har fortsatt att provocera grannländerna. I veckan avfyrade man en ballistisk robot som färdades över Japan innan den landade i stilla havet, och nu senast genomförde man sin största provsprängning av en vätebomb.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.