USA kan stoppa finansiering av Ukraina vid årsskiftet

Kriget i Ukraina

publicerad 4 december 2023
- av Markus Andersson
Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den amerikanska finansieringen för att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland tar slut vid årsskiftet, varnar Vita huset som nu uppmanar kongressen att agera så att ännu fler miljarder kan skjutas till.

Om inte kongressen agerar så kommer det vid årsskiftet inte längre att finnas resurser nog att anskaffa mer vapen och utrustning åt Ukraina”, skriver Vita husets budgetchef Shalanda Young i ett öppet brev till ledande företrädare för både Republikanerna och Demokraterna.

Vi har slut på pengar och nästan slut på tid”, fortsätter hon.

Republikanerna motsätter sig president Joe Bidens omfattande stöd till Volodymyr Zelenskyjs Ukraina. Biden anser däremot att det behövs 106 miljarder dollar i akut finansiering av insatser i Ukraina, Israel och Asien.

I Biden-administrationens ”varning” till kongressen vill man att dessa mycket snart godkänner ytterligare tiotals miljarder dollar i både militärt och ekonomiskt stöd till Kiev – och pekar på att Ukraina ligger mycket dystert till på slagfältet om det amerikanska stödet tar slut och att kriget då kan förloras.

111 miljarder dollar

Flera republikaner kan enligt uppgifter dock tänka sig att fortsätta satsa amerikanska skattepengar på Ukraina – men bara om Biden går med på att driva en hårdare migrations- och gränspolitik mellan USA och Mexiko i syfte att stoppa den storskaliga massinvandringen. Det kan också noteras att det GOP-kontrollerade representanthuset dock har antagit ett fristående stödpaket till Israel som invaderat Gaza och har svurit att utplåna Hamas.

Sedan tidigare har kongressen redan anslagit minst 111 miljarder dollar i olika stödpaket till Ukraina – bland annat 67 miljarder för militär upphandling.

Vi har slut på pengar för att stödja Ukraina i denna kamp. Det här är inte ett problem för nästa år. Tiden att hjälpa ett demokratiskt Ukraina att kämpa mot rysk aggression är just nu. Det är dags för kongressen att agera”, hävdar Young vidare.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att flera västerländska ledare enligt uppgift börjat tröttna på att finansiera det utdragna kriget – bland annat eftersom man inte känner att några stora framsteg görs, men också för stödet är mycket kostsamt ekonomiskt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!