Utrikes

USA finansierar al-Qaida i Jemen

En ny undersökning visar att USA betalat al-Qaida för att lämna vissa städer i Jemen, vilket gör att terrorgruppen växer sig starkare.

Det är nyhetsbyrån AP som i en undersökning rapporterar hur USA och den Saudi-ledda koalitionen som strider mot huthirebellerna i Jemen har ingått särskilda överenskommelser med terrorgruppen al-Qaida.

USA strider mot både de Iranstödda huthirebellerna i Jemen och al-Qaida i regionen. Detta har gjort att USA och koalitionen valt att ingå ett indirekt samarbete med al-Qaida. Enligt AP har den amerikanska militären betalat al-Qaida för att lämna vissa städer och byar. I vissa fall fick al-Qaida-krigarna lämna städerna med sina vapen.

Enligt AP har den oheliga alliansen mellan USA och al-Qaida varit till gagn för terrorgruppen.

Dessa kompromisser och allianser har gjort det möjligt för al-Qaida-krigare att fortsätta strida – och riskera att stärka den farligaste grenen av terrororganisationen som utförde 9/11-attackerna”, skriver AP.

Den Saudi-ledda koalitionen ska ha varit medvetna om avtalen och i vissa fall undvikit att attackera de beväpnade al-Qaida-krigarna.

I AP:s reportage framgår det även att militanta grupper som USA och koalitionen finansierar aktivt rekryterar soldater från al-Qaida, då de bedöms vara “exceptionella krigare”.


Liknande artiklar


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!