USA finansierar al-Qaida i Jemen

publicerad 8 augusti 2018

En ny undersökning visar att USA betalat al-Qaida för att lämna vissa städer i Jemen, vilket gör att terrorgruppen växer sig starkare.

Det är nyhetsbyrån AP som i en undersökning rapporterar hur USA och den Saudi-ledda koalitionen som strider mot huthirebellerna i Jemen har ingått särskilda överenskommelser med terrorgruppen al-Qaida.

USA strider mot både de Iranstödda huthirebellerna i Jemen och al-Qaida i regionen. Detta har gjort att USA och koalitionen valt att ingå ett indirekt samarbete med al-Qaida. Enligt AP har den amerikanska militären betalat al-Qaida för att lämna vissa städer och byar. I vissa fall fick al-Qaida-krigarna lämna städerna med sina vapen.

Enligt AP har den oheliga alliansen mellan USA och al-Qaida varit till gagn för terrorgruppen.

Dessa kompromisser och allianser har gjort det möjligt för al-Qaida-krigare att fortsätta strida – och riskera att stärka den farligaste grenen av terrororganisationen som utförde 9/11-attackerna”, skriver AP.

Den Saudi-ledda koalitionen ska ha varit medvetna om avtalen och i vissa fall undvikit att attackera de beväpnade al-Qaida-krigarna.

I AP:s reportage framgår det även att militanta grupper som USA och koalitionen finansierar aktivt rekryterar soldater från al-Qaida, då de bedöms vara ”exceptionella krigare”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.