Utrikes

USA erkänner ockuperade Golanhöjderna som Israels

Publicerad 8 april 2019

USA har som första land erkänt Golanhöjderna som israeliskt territorium. Detta trots att FN menar att annekteringen av området strider mot internationell rätt. President Donald Trump hyllas nu av Israels premiärminister som landets bästa vän.

Golanhöjderna, beläget i sydvästra Syrien erövrades av Israel under sexdagarskriget 1967. 14 år senare annekterade man officiellt området och har sedan dess kontrollerat högslätten trots att inget annat land har erkänt ockupationen. I slutet på mars skrev dock president Donald Trump under ett dekret där det framgår att Golanhöjderna av USA officiellt ses som en del av Israel.
Beslutet gladde tydligt den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu som öppet tackade den amerikanske presidenten för stödet och i samma veva hävdade att Iran använder Syrien som en plattform för att förgöra Israel.

– Israel har aldrig haft en bättre vän än er, konstaterade Netanyahu.

Vy över Golanhöjderna i Syrien. Foto: David King/CC BY-NC-ND 2.0

2014 annekterades Krimhalvön av Ryssland efter revolutionen i Ukraina. En åtgärd som ledde till världsomspännande kritik och sanktioner mot Ryssland. Många av de hårdaste kritikerna mot Rysslands agerande var höga amerikanska politiker som röstade igenom ekonomiska sanktioner mot landet och fördömde annekteringen i mycket hårda ordalag.

Trots att mer än 50 år har gått sedan Israel erövrade Golanhöjderna och många bosättare har flyttat dit så utgör israeler fortfarande inte en majoritet i området.

Erkännandet av Golanhöjderna som Israels har fördömts av en rad nationella ledare i världen. Exempelvis kommenterade Turkiets president Tayyip Erdogan ärendet och förklarade att ”vi inte kan tillåta legitimeringen av ockupationen av Golanhöjderna”. Liknande hållningar har förmedlats från en rad arabiska och europeiska företrädare.

På den sociala plattformen Twitter motiverade Trump sitt stöd för Israels annektering av området:

Efter 52 år är det dags för USA att fullt ut erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna, som är av viktig strategisk och säkerhetsmässig betydelse för staten Israel och regional stabilitet!

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

Fakta Golanhöjderna

Golanhöjderna är en högslätt i sydvästra Syrien. Under sexdagarskriget år 1967 erövrades Golanhöjderna av Israel, som år 1981 annekterade området. FN:s säkerhetsråd har i resolution 497 ogiltigförklarat annekteringen då denna anses strida mot internationell rätt. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!